Aušrinė Armonaitė,
- Mamy przyjemność zaprezentować pierwszy Przewodnik Michelin po Litwie. To znakomite zakończenie trylogii bałtyckiej, dzięki któremu w pełni przedstawiamy ten region. Przewodnik wskazuje wyjątkowe restauracje, z których dziewięć zdobyło specjalne wyróżnienia – cztery otrzymały tytuł MICHELIN Bib Gourmand za dobrą jakość i cenę, kolejne cztery zdobyły po gwiazdce MICHELIN w uznaniu za najwyższy poziom sztuki kulinarnej, a jedna zielona gwiazdka MICHELIN została przyznana miejscu zaangażowanemu w rozwój zrównoważonej gastronomii. Inspektorzy MICHELIN podczas swoich podróży odkrywali różne style i propozycje poszczególnych miejsc. Próbowali zarówno dań tradycyjnych, jak i nowoczesnych, lokalnych oraz inspirowanych odległymi zakątkami świata, a także poznali pomysły na wspólne jedzenie w swobodnej atmosferze, jak również wyrafinowane propozycje menu degustacyjnego - mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika MICHELIN.
Litwa | Restauracje z gwiazdką MICHELIN
Na Litwie zjesz w restauracjach z gwiazdką Michelin. Litwa dołączyła bowiem do prestiżowego grona miejsc wyróżnionych w słynnym Przewodniku Michelin. Aż cztery litewskie restauracje otrzymały po jednej gwiazdce Michelin, a lista opracowana przez anonimowych inspektorów wskazuje na 26 miejsc wyróżnionych przez Przewodniku za doskonałe kulinarne wrażenia i jakość obsługi.
Gwiazdkami MICHELIN nagrodzono restauracje: Džiaugsmas, Demoloftas, Pas mus oraz Nineteen18. Wszystkie mieszczą się w Wilnie. Cztery restauracje zostały docenione za doskonałą jakość w stosunku do ceny, otrzymując tytuł Bib Gourmand: Gaspar's, 14Horses, Le Travi oraz Nüman. Ponadto restauracja Red Brick otrzymała zieloną gwiazdkę MICHELIN przyznawaną za zaangażowanie w tworzenie zrównoważonej gastronomii.
Na zdjęciu danie Restauracji Džiaugsmas w Wilnie. Gwiazdkami MICHELIN nagrodzono restauracje: Džiaugsmas, Demoloftas, Pas mus oraz Nineteen18. fot materiały prasowe |
Litewskie restauracje otrzymały również specjalne nagrody MICHELIN dla utalentowanych twórców. Tytułem Młodego Szefa Kuchni MICHELIN uhonorowano Tadasa Eidukevičiusa z Demoloftas. Z kolei uznanie jury za umiejętności sommelierskie i profesjonalizm oraz nagrodę Sommeliera MICHELIN zdobyła Kamilė Bartusevičiūtė z Pacai. Nagrodą za gościnność i obsługę wyróżniono zespół restauracji Gaspar’s.
- Mamy przyjemność zaprezentować pierwszy Przewodnik Michelin po Litwie. To znakomite zakończenie trylogii bałtyckiej, dzięki któremu w pełni przedstawiamy ten region. Przewodnik wskazuje wyjątkowe restauracje, z których dziewięć zdobyło specjalne wyróżnienia – cztery otrzymały tytuł MICHELIN Bib Gourmand za dobrą jakość i cenę, kolejne cztery zdobyły po gwiazdce MICHELIN w uznaniu za najwyższy poziom sztuki kulinarnej, a jedna zielona gwiazdka MICHELIN została przyznana miejscu zaangażowanemu w rozwój zrównoważonej gastronomii. Inspektorzy MICHELIN podczas swoich podróży odkrywali różne style i propozycje poszczególnych miejsc. Próbowali zarówno dań tradycyjnych, jak i nowoczesnych, lokalnych oraz inspirowanych odległymi zakątkami świata, a także poznali pomysły na wspólne jedzenie w swobodnej atmosferze, jak również wyrafinowane propozycje menu degustacyjnego - mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika MICHELIN.
Czytaj też
- Nasz kraj słynie nie tylko z bogatego dziedzictwa historycznego i pięknych krajobrazów, ale również wybitnych i oryginalnych smaków, teraz oficjalnie wyróżnionych przez prestiżowy Przewodnik MICHELIN. To uznanie dla światowej klasy umiejętności naszych szefów kuchni i zaproszenie podróżnych z całego świata do doświadczania kulinarnych kompozycji, których ważną składową są litewska kultura i poszanowanie dla tradycji gastronomicznych kraju – podkreśla Aušrinė Armonaitė, Ministra Gospodarki i Innowacji Litwy.
- Doświadczenia wielu krajów i miast udowadniają, że Przewodnik MICHELIN mocno wpływa na turystykę, a Litwa jest nowym punktem na tej najsłynniejszej mapie świata. Chcemy zatem wykorzystać ten ważny moment i zapewnić gościom odwiedzającym nasz kraj jeszcze więcej możliwości i wrażeń. Wyniki badań i doświadczenia zdobyte na międzynarodowych targach i wystawach jednoznacznie wskazują na dynamiczny rozwój turystyki gastronomicznej na Litwie. Nadszedł czas, by udowodnić to w praktyce - deklaruje Olga Goncharova, Dyrektorka LITHUANIA TRAVEL.
Inspektorzy MICHELIN zwiedzali Litwę anonimowo poszukując najlepszych restauracji. W regionach i miastach w całym kraju próbowali kuchni klasycznej i nowoczesnej – od pomysłów na łączenie lokalnych tradycji ze smakami kuchni francuskiej, włoskiej czy indyjskiej, przez przekąski na targowiskach, aż po menu degustacyjne składające się z najlepszych produktów lokalnych i sezonowych.
- Doświadczenia wielu krajów i miast udowadniają, że Przewodnik MICHELIN mocno wpływa na turystykę, a Litwa jest nowym punktem na tej najsłynniejszej mapie świata. Chcemy zatem wykorzystać ten ważny moment i zapewnić gościom odwiedzającym nasz kraj jeszcze więcej możliwości i wrażeń. Wyniki badań i doświadczenia zdobyte na międzynarodowych targach i wystawach jednoznacznie wskazują na dynamiczny rozwój turystyki gastronomicznej na Litwie. Nadszedł czas, by udowodnić to w praktyce - deklaruje Olga Goncharova, Dyrektorka LITHUANIA TRAVEL.
Inspektorzy MICHELIN zwiedzali Litwę anonimowo poszukując najlepszych restauracji. W regionach i miastach w całym kraju próbowali kuchni klasycznej i nowoczesnej – od pomysłów na łączenie lokalnych tradycji ze smakami kuchni francuskiej, włoskiej czy indyjskiej, przez przekąski na targowiskach, aż po menu degustacyjne składające się z najlepszych produktów lokalnych i sezonowych.
0 comments: