Kartacze,

Kartacze, czyli slow food z Podlasia

23.3.15 Anonimowy 0 Comments





Na Podlasiu nie ma osoby, która ich nie zna. To jedno z najbardziej popularnych dań w tym regionie. Wpisano go nawet na listę produktów tradycyjnych.


W zasadzie kartacze pochodzą z Litwy. Tam nazywane są cepelinami. Z  czasem zagościły w polskiej kuchni regionalnej i  pokochano je na całym Podlasiu, szczególnie na  Suwalszczyźnie. W tym rejonie każda szanująca się gospodyni domowa potrafi zrobić to „niedzielne” danie. Kartacze są też obecne niemal w każdej karcie restauracyjnej.



Czym jest to hitowe danie? Kartacze to nic innego jak spora elipsowata pyza, w której masę mączno – ziemniaczaną obtacza się nadzieniem z mielonego mięsa. Te wielkie kluchy długo się potem gotuje. Oczywiście kartacze można nadziewać też grzybami, kapustą czy nawet serem, jednak farsz mięsny jest najbardziej popularny. Danie podawane jest  suto podlane smażoną cebulą i skwarkami z boczku.
Czy kartacze to popularna potrawa? Owszem! Każdego roku w Gołdapi organizowane są zawody w jedzeniu kartaczy.

0 comments: