chlebek bananowy przepis,

Proste ciasto bananowe z orzechami

23.1.18 mm 0 Comments

 Banany, cynamon i orzechy - czy może być przyjemniejsze dla podniebienia połączenie? Ciasto (lub jak kto woli chlebek) bananowe wymyślono w Stanach Zjednoczonych. Wypiek nie dość, że jest pyszny, jest też szybki w przygotowaniu. Idealny do zrobienia, gdy nie mamy czasu, zaskoczą nas goście, albo po prostu nie posiadamy zdolności kulinarnych Karola Okrasy czy Magdy Gessler.


 Składniki

  • 3 duże (lub 4 małe) dojrzałe banany
  • 200 g masła (lub oleju kokosowego) 
  • 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej z kawałkami orzechów
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru (ew. dwie łyżki stewii lub ksylitol)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich, ew. żurawiny


Sposób przygotowania

Masło (lub olej kokosowy) i masło orzechowe rozpuszczamy. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy do miski. Do suchych składników dodajemy cukier, rozpuszczony tłuszcz z masłem kokosowym i rozgniecione widelcem na kawałki banany. Wszystko razem mieszamy, dodajemy orzechy lub żurawinę. Wkładamy do formy (klasycznej keksówki), najlepiej silikonowej  i pieczemy 50 minut w 180 st. C.
Smacznego!


 

0 comments: