przepis,

PRZEPIS: Sernik na zimno

29.11.11 Anonimowy 0 Comments

Sernik na zimno


Składniki




  • - 75 dag tłustego, dobrego twarogu

  • - 10 dag żelatyny

  • - szklanka cukru

  • - 1 kostka masła

  • - 3 jajka (rozdzielić białko i żółtko)

  • - szklanka mleka

  • - 2 galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe)

  • - dowolne owoce (np. banany)

  • - paczka zwykłych biszkoptów


 

 

Wykonanie
Twaróg przekręcić 2 razy przez maszynkę. Wyrobić na puszystą masę masło z cukrem i żółtkami, dodać twaróg. Żelatynę rozpuścić w mleku i zagotować i wystudzić. Powoli wlać do masy serowej, dobrze wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek.


Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ostudzić.


Na dnie przygotowanej blachy ułożyć biszkopty, wyłożyć na nie masę serową. Na masie układać przygotowane owoce. Lekko tężejącą galaretką przykryć całość. Naczynie z sernikiem odstawić do lodówki na parę godzin.

0 komentarze: