deser,

PRZEPIS: Wiśnie zapiekane w mascarpone

10.8.12 Anonimowy 0 Comments

Sezon na wiśnie jest krótki. Trzeba się więc spieszyć, bo to jedne z najbardziej wartościowych owoców.

Potas  zawarty w wiśniach pomaga utrzymać i wzmocnić akcję serca.  Dzięki zawartej w owocach dużej zawartości witaminy C, ich jedzenie wpływa na poprawę ogólnej odporności, a wapń  wzmacnia kości, mięśnie i nerwy.

Proponujemy przepis na pyszny włoski deser, jaki jadać można we włoskim Południowym Tyrolu.

 

Porcja dla czterech osób

  • 400 g drylowanych wiśni

  • ¼ l czerwonego wina

  • 1 łyżka syropu z moreli lub innych owoców

  • 1 żółtko

  • 1 białko

  • 30 g cukru

  • lody waniliowe

  • listki mięty

  • 60 g cukru

  • skórka z jednej cytryny

  • skórka z jednej pomarańczy

  • 3 goździki

  • kawałek laski cynamonu

  • 120 g sera mascarpone

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 2 łyżki maki ziemniaczanej





Wykonanie

Wiśnie:

Czerwone wino gotować, aż do momentu, kiedy w garnku pozostanie jedna trzecia objętości. Dodać cukier, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, goździki, cynamon i zagotować. Dodać wiśnie i gotować na wolnym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do ochłodzenia.

Zapiekanka z mascarpone:

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, maka ziemniaczana, syropem z moreli i żółtkiem. Ubić białko z cukrem na sztywno. Masę serowa powoli wymieszać z ubitym białkiem. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Wiśnie z niewielka ilością sosu ułożyć w głębokich talerzach i przykryć masa serowa. Wstawić na ok. 1 minuty do rozgrzanego piekarnika, z włączonym podgrzewaniem od góry, aż do momentu, gdy ser delikatnie się zarumieni. Ozdabiamy lodami waniliowymi i listkami mięty. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Warianty:

Do przyrządzenia tego deseru można użyc truskawek, poziomek, malin, czarnej porzeczki, jak również mieszanych owoców leśnych, takich jak czarne jagody, borówki, czy jeżyny.



Porady



Mascarpone można zastąpić ricotta. Można dodać tez 3 łyżki porto. Deser można łączyć z lodami o innych smakach: doskonale pasują lody cynamonowe lub orzechowe. Sok z wiśni można podawać jako napój orzeźwiąjący z dodatkiem wody mineralnej, wina musującego lub wina białego. Deser jest równie smaczny bez zapiekania.

źródło suedtirol.info


0 komentarze: