Kuchnie świata,

PRZEPIS: Szparagi w sosie Bolzano

20.4.12 Anonimowy 0 Comments

Szparagi w sosie Bolzano

Składniki (dla 4 osób):



2 kg białych szparagów
1 łyżka masła
Ocet
Olej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Posiekana natka pietruszki
Sól
Cukier
4 jajka
Pieprz
Musztarda
Sok z 1 cytryny

Aby przygotować szparagi:


Umyj szparagi i ostrożnie obierz zaczynając od główek w dół. Pozbądź się twardych części łodyg. Szparagi umieść w dużym garnku i zalej je całkowicie wodą. Dodaj masło, trochę soli i szczyptę cukru. Przykryj papierem do pieczenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.


Sos:


Gotuj jajka przez 8 minut. Ostudź je i obierz. Wyjmij żółtka, dobrze je rozgnieć i wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem, musztardą, z niewielką ilością octu i sokiem z cytryny. Grubo posiekaj białka jajek i dodaj wraz z resztą przypraw.Szparagi serwuj na gorących talerzach. Sos podaj w oddzielnym naczyniu.



Czytaj też

PRZEPIS: Sernik na zimno

PRZEPIS: Sajgonki

PRZEPIS: Sałatka grecka

PRZEPIS: Paella

PRZEPIS: Zupa krem z dyni

PRZEPIS: Krewetki po tajsku

PRZEPIS: Sznycel wiedeński

PRZEPIS: Zupa gulaszowa

0 komentarze: