Tygodnie dedykowane szparagom
Wiosna w Południowym Tyrolu co roku rozpoczyna się pod znakiem (i smakiem) szparagów. Już od jej pierwszych dni restauracje serwują dania z wykorzystaniem szparagów. Wiele osób traktuje je jako wykwintny dodatek do wina - doskonale komponują się z Sauvignon Blanc.
W Południowym Tyrolu szparagi uprawiane są już od końca XIX w. w "szparagowym trójkącie", na polach wokół miejscowości Terlano, Vilpiano i Settequerce. Uprawiana jest głównie biała odmiana tych szlachetnych warzyw, która dzięki górskiemu, chłodnemu klimatowi i piaszczystej glebie, uzyskuje delikatny zapach i wyjątkowy smak. Ciekawostką jest, że szparagi wyrywa się z ziemi zanim przebiją się przez jej wierzchnią warstwę – w ten sposób unika się zabarwienia na skutek kontaktu z promieniami słonecznymi.
Szparagi są od dawna cenione nie tylko za wspaniały smak, lecz także za właściwości lecznicze. Zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, m.in. kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia
i błonnika. Poza tym mają korzystny wpływ na sylwetkę - są niskokaloryczne.
Smakosze i miłośnicy szparagów mogą skosztować wykwintnych potraw z tymi wyjątkowymi nowalijkami podczas tegorocznych „tygodni szparagowych”, które odbędą się w Terlano w dniach 01.04.2012 - 31.05.2012.
Wypróbuj przepis na szparagi w sosie Bolzano
0 comments: