Apfelschmarren,
Składniki na 4 porcje:
Przygotowanie:
Zmieszać mąkę, mleko, śmietankę, żółtka, cukier waniliowy i rum, po to aby uzyskać kremową konsystencję. Ubić białka ze szczyptą soli oraz cukrem. Następnie połączyć wszystkie składniki i smażyć wszystko na rozgrzanej na patelni oliwie, aż do zarumienienia. Dodać pokrojone jabłka, następnie przewrócić omlet i smażyć na drugiej stronie. Potem wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°) i piec od 3 do 5 minut. Na koniec rozszrpać olmet na małe kawałki przy pomocy dwóch widelców i posypać cukrem-pudrem.
Jabłkowy omlet serwowany jest z marmoladą z czerownych porzeczek.
Polecane wino:
Południowotyrolskie wino słodkie Goldmuskateller
PRZEPIS: Jabłkowy omlet Apfelschmarren
Jeden z przysmaków Południowego Tyrolu, regionu położonego w północnej części Włoch, to pyszny jabłkowy omlet. Prosty do wykonania również u nas.Jabłkowy omlet Apfelschmarren
- 150 g mąki
- 100 ml mleka
- olej do smażenia
- masło
- cukier-puder
- 100 ml śmietanki
- 6 żółtek
- ½ paczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka rumu
- 6 białek
- ½ szczypta soli
- 40 g cukru
- 200 g jabłek pokrojonych w plastry
Przygotowanie:
Zmieszać mąkę, mleko, śmietankę, żółtka, cukier waniliowy i rum, po to aby uzyskać kremową konsystencję. Ubić białka ze szczyptą soli oraz cukrem. Następnie połączyć wszystkie składniki i smażyć wszystko na rozgrzanej na patelni oliwie, aż do zarumienienia. Dodać pokrojone jabłka, następnie przewrócić omlet i smażyć na drugiej stronie. Potem wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°) i piec od 3 do 5 minut. Na koniec rozszrpać olmet na małe kawałki przy pomocy dwóch widelców i posypać cukrem-pudrem.
Porady
Jabłkowy omlet serwowany jest z marmoladą z czerownych porzeczek.
Polecane wino:
Południowotyrolskie wino słodkie Goldmuskateller
0 comments: