deser,
Składniki dla czterech osób
Przygotowanie
Truskawki umyć, pokroić w plasterki i zmiksować , dodając cukier i sok z cytryny. Ubić śmietanę i utrzeć dwa żółtka z cukrem. Dwa białka ubić na sztywna piane z 2 łyżkami cukru. Delikatnie wymieszać białko z ubitą śmietaną, dodać utarte żółtka i zmiksowane truskawki. Przelać masę do formy budyniowej i wstawić na co najmniej 3 godziny do zamrażalnika. Przed podaniem, zanurzyć na chwile formę w cieplej wodzie i przełożyć na talerz. Przybrać listami mięty i truskawkami .
źródło suedtirol.info
fot. © pojechanewakacje
PRZEPIS: Truskawkowe semifreddo
Semifreddo to włoski deser, który smakiem i konsystencją przypomina lody. Deser można przygotować łącząc ze soba różne smaki. My proponujemy wykorzystać truskawki.Truskawkowe semifreddo
Składniki dla czterech osób
- 400 g truskawek
- 1/4 l śmietany
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- Sok z cytryny
- listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie
Truskawki umyć, pokroić w plasterki i zmiksować , dodając cukier i sok z cytryny. Ubić śmietanę i utrzeć dwa żółtka z cukrem. Dwa białka ubić na sztywna piane z 2 łyżkami cukru. Delikatnie wymieszać białko z ubitą śmietaną, dodać utarte żółtka i zmiksowane truskawki. Przelać masę do formy budyniowej i wstawić na co najmniej 3 godziny do zamrażalnika. Przed podaniem, zanurzyć na chwile formę w cieplej wodzie i przełożyć na talerz. Przybrać listami mięty i truskawkami .
źródło suedtirol.info
fot. © pojechanewakacje
0 comments: