Włochy

Wielki Tydzień we włoskim Południowym Tyrolu

22.3.12 Anonimowy 0 Comments


W Niedzielę Palmową, ostatnią niedzielę przed Wielkanocą, świętuje się triumfalny wjazd Jezusa do Jerozolimy. Na pamiątkę tego dnia dzieci przynoszą do kościoła kolorowe palmy, nazywane tu „Palmbesen” albo „Palmbuschen”. Są to bukiety z gałązek oliwnych, wierzbowych witek, bukszpanu, wrzosu i innych wiosennych kwiatów, którymi częściowo oplata się bardzo długie drewniane drągi, przyozdabiane długimi wstążkami. Palmy symbolizują gałęzie palmowe, którymi mieszkańcy Jerozolimy wyściełali drogę przed wjeżdżającym do miasta Jezusem.


W Wielki Czwartek tradycyjnie krasi się wielkanocne jajka. Częściowo odbywa się to starym, naturalnym sposobem przez gotowanie jaj w łupinach cebuli. W Niedzielę Wielkanocną jajka wkłada się je do koszyka i razem z szynką i pieczywem niesie do kościoła, żeby zostały poświęcone. Następnie ludzie spotykają się przed kościołem, by zgodnie z obyczajem stukać się jajkami. Obyczaj ten nazywa się „Hecken” albo „Guffen”. „Przeciwnicy” biorą do ręki ugotowane na twardo wielkanocne jajka i stukają się nimi. Wygrywa ten, czyje jajko nie pęknie. Nagrodą jest rozbite jajko przeciwnika.


W Niedzielę Wielkanocną i w dzień Wszystkich Świętych dzieci w Południowym Tyrolu dostają prezenty od swoich rodziców chrzestnych. Do prezentu dodaje się figurki z ciasta, nazywane Fochaz. Na Wielkanoc wypieka się je w formie zająca, kury albo wieńca ze słodkiego drożdżowego ciasta. Można je także kupić w niektórych piekarniach.


źródło suedtirol.info


Czytaj też


Kuchnia włoska zachwyca


Południowy Tyrol, tu karmią najsmaczniej w całych Włoszech!


Co robić zimą w górach poza jazdą na nartach lub snowboardzie


Awantura o wilczycę kapitolińską, symbol Rzymu


Pizza, przysmak starożytnych Egipcjan


Muzeum Reinholda Messnera


 


 

0 komentarze: