Hiszpania,

Hiszpania, kraina tapas

3.11.11 Anonimowy 0 Comments

Choć obecnie można znaleźć dobre tapas w dowolnym mieście Hiszpanii, regiony, w których tapeo jest najbardziej zakorzenione to Andaluzja, Madryt i Kraj Basków.



W Andaluzji, a przede wszystkim w Sewilli, przeważają tapas smażone (pijotas, puntillitas, cazón en adobo), dania gotowane, serwowane w małych pojemniczkach (potaje de chícharos, cocido de tagarninas, papas en amarillo...), zimne tapas (ikra ryb, papas aliñás, sałatki, jajka z farszem) i wędliny. Madryckie tapas odzwierciedlają charakter miasta, tworzą mozaikę kuchni regionalnej. W starych madryckich tascas (typowych barach) zachowały się autentyczne przepisy: flaki, uchoświńskie, ogon krowi. Obok nich istnieją bary andaluzyjskie, galicyjskie, z Extremadury, Asturii, Kraju Basków, w których można znaleźć charakterystyczne dla każdego regionu dania - od smażonych, poprzez wędliny, do empanady. Oprócz tego istnieją marisquerías (w których je się owoce morza), specyficznyfenomen, który nigdzie poza stolicą nie cieszy się taką popularnością. W Kraju Basków nie ma tapeo, za to jest chiquiteo, słowo oznaczające wspólne picie wina, to znaczy w towarzystwie przyjaciół. W San Sebastián chiquiteo nabiera specjalnej rangi, jako że w barach starej dzielnicy i w niektórych z dzielnicy Gros pinchos przeszły ewolucję i stały się bardziej wyrafinowane,przeistaczając się w część składową wykwintnej kuchni. Tendencja ta w następnych latach rozpowszechniła się w całym kraju. Barcelona również nie przeciwstawia się modzie na tapas i coraz częściej można spotkać lokale, w których serwują malutkie porcje, grzanki i „pica-picas”.




Kuchnia w miniaturze



Tradycyjne tapas są łatwe w przygotowaniu, wiele z nich jest produktem kuchni domowej i ludowej. Jednak ich pojęcie zaczyna się zmieniać w błyskawicznym tempie, biorąc na przykład wydarzenia w San Sebastián, gdzie pinchos już jakiś czas temu uzyskały wysoką rangę gastronomiczną. Wielu znanych szefów kuchni zostało oczarowanych magią tego specyficznegosposobujedzeniaisprawiło,
że tapas zostały podniesione do rangi kuchni wyszukanej, oczywiście w miniaturze. W tym przypadku przygotowanie tych malutkich porcji staje się długie i pracochłonne. Aby utwierdzić się w tym przekonaniu, wystarczy rzucić okiem na dwie książki, które są ważnym odnośnikiem: Bocados, autorstwa Juan Mari Arzak i Tapas del siglo XXI – Paco Roncero.

Stare bary i tawerny walczą o zachowanie swojej tradycji. Obok nich, w innych, o bardziej nowoczesnym wyglądzie, młodzi szefowie kuchni folgują swojej wyobraźni i wymyślają tapas przyszłości. Warto spróbować zarówno tych tradycyjnych jak i nowoczesnych.

spain.info

Fot. pojechanewakacje.pl

0 komentarze: