Tradycja: Regionalne specjały na święta

16.12.14 Anonimowy 0 Comments

Oryginalnych, świątecznych inspiracji nie trzeba szukać daleko. W wielu miejscach w Polsce można poszerzać kulinarne horyzonty i czerpać wiedzę, jakie specjały są charakterystyczne dla poszczególnych regionów Polski. Czy redczak, śliszki i moczka brzmią znajomo?

święta regionalne zwyczaje buche_de_noel
Pieróg niejedno ma imię
Pierogi już na stałe wpisały się w polską tradycję świąteczną. Jednak w pewnych województwach sposób przygotowania tego słowiańskiego klasyka odbiega od powszechnego wyobrażenia. Na Podlasiu na wigilijnych stołach pojawia się kulebiak, czyli duży pieróg, pieczony z ciasta drożdżowego z farszem z kapusty i grzybów. Z kolei mieszkańcy województwa lubuskiego zamiast tradycyjnego farszu nadziewają świąteczne pierogi powidłami. Pieróg dużych rozmiarów jest również popularny na Lubelszczyźnie. Jednak tam występuje pod nazwą redczak i przyjmuje postać płaskiego prostokąta, składającego się z dwóch warstw ciasta, pomiędzy którymi znajduje się gryczany farsz.

Barszcz, grzybowa, a może siemieniec?
Pewnie większości z nas trudno wyobrazić sobie święta bez barszczu. Ale czy zazwyczaj jednym z głównych składników wigilijnej zupy jest, tak jak w województwie świętokrzyskim, kasza gryczana? Z kolei zupy z różnych rodzajów suszonych owoców znajdą się na stołach mieszkańców Warmii i Mazur, a konkretnie z suszonych śliwek - w województwie kujawsko-pomorskim. Najbardziej zaskakującą zupą okazała się ta, z Podkarpacia - siemieniec. Jest przyrządzana z siemienia lnianego i podawana z pęczakiem.

Ryby mają głos
Kolejną obowiązkową pozycją w menu świątecznym są ryby. Kiedyś nie były one tak oczywistą potrawą na wigilijnym stole. Na ten rarytas mogła sobie pozwolić tylko szlachta. W regionach nadmorskich było o nią łatwiej. Tak po dziś dzień, w zachodnio-pomorskim pierwsze skrzypce gra karp w galarecie, a na Pomorzu ryba z jabłkami. Przenosząc się na południe Polski, do województwa łódzkiego, przyrządzany jest faszerowany karp po żydowsku  zaczerpnięty z tradycji aszkenazyjskich Żydów z Europy Środkowo-Wschodniej.

Powodzenia z makiem
Na polskich stołach nie może zabraknąć potraw z maku, symbolu szczęścia i powodzenia w życiu. Makiełki - popularne w Wielkopolsce, ale także znane w województwie łódzkim, to potrawa z maku, bakalii, lekkiego pieczywa lub klusek, niekiedy makaronu. Przysmak ten występuje również na Śląsku pod nazwą makówki. Tam jednak, zamiast pieczywa lub klusek, używa się mąki.
Kluski z makiem, chociaż zyskały zwolenników w całej Polsce, najczęściej pojawiają się na małopolskich stołach. Zrobione z makaronowego ciasta i połączone z makiem, rodzynkami, miodem i smażoną skórką pomarańczową. W województwie mazowieckim również znajdziemy je w świątecznym menu, znane są jednak pod nazwą rwaki. Mogą być także przygotowywane w wersji wytrawnej, dba się przede wszystkim o to, by okrasa była jarska.

Indyk z kasztanami, barszcz i Champagne
- We Francji, podczas Świąt Bożego Narodzenia jemy zupełnie inne potrawy niż w Polsce. Podczas pierwszego dnia Świąt, czyli Reveillon de Noël, odpowiednika polskiej Wigilii, jemy tradycyjne potrawy francuskie, takie jak łosoś, ostrygi, kapłon, gęś, a na deser Bûche de Noël, czyli świąteczną roladkę. Drugi dzień to już Noël, czyli Boże Narodzenie. Dzień, w którym rano wszystkie dzieci biegną pod choinkę otwierać prezenty. Ponieważ mam mamę Polkę, u mnie w domu Święta były bardziej polskie, niż francuskie. Pamiętam do dzisiaj zapachy wspaniałych świątecznych potraw. Na stole królowały typowe specjały świąteczne, jak karp, pierogi, duszona kapusta z grzybami, krokiety, barszcz i świeżo pieczony sernik oraz makowiec - mówi David Gaboriaud, ambasador V Tygodnia Restauracji Groupon. - To może zabrzmi absurdalnie... bo zazwyczaj to z Francji wysyłano paczki do Polski. A w moim przypadku to ja z braćmi czekaliśmy z niecierpliwością na paczkę od dziadków z Polski, która wypełniona była naszymi ulubionymi słodyczami. Tutaj bez dwóch zdań muszę wymienić wspaniały torcik wedlowski, waniliową chałwę, śliwki w czekoladzie oraz inne przysmaki, takie jak domowej roboty ogórki kiszone oraz dobrze wysuszone kabanosy. – dodaje David Gaboriaud. Teraz, jak co roku nie mogę się doczekać Świąt w moich ukochanych Alpach. W rodzinie, wciąż kultywujemy polskie tradycje świąteczne, jak dzielenie się opłatkiem przed kolacją. A sama kolacja to już połączenie francuskich specjałów, takich jak indyk z kasztanami jadalnymi, foie gras i Champagne z polskim barszczem, krokietami, makowcem i kompotem ze śliwek. – mówi David Gaboriaud.

David Gaboriaud zdradza przepis na francuski deser „Bûche de Noël”, czyli świąteczną roladkę czekoladowo-śliwkową:
Składniki na ciasto biszkoptowe:
4 jajka z wolnego wybiegu
105 g mąki tortowej (typ 450)
125 g cukru
20 g kakao
Szczypta soli
Starta skórka z jednej cytryny
1 łyżka śliwowicy

Składniki na ganache (krem czekoladowy):
200 g gorzkiej czekolady min. 60% kakao
200 ml śmietany 30%
30 g zimnego masła
2 łyżki musu śliwkowego

Składniki na mus śliwkowy:
100 g śliwek suszonych
Herbata typu Earl Grey

Składniki na syrop:
50 g cukru
35 ml wody

Przepis:
Mus śliwkowy - opłucz śliwki i namocz je w zaparzonej herbacie przez 30 min. Następnie zmiksuj do konsystencji musu. Odstaw do lodówki.
Ganache - zagotuj śmietanę w rondelku. Wylej gorącą śmietanę do miski z pokruszoną czekoladą na dwa razy. Za każdym razem wymieszaj, by rozpuścić czekoladę. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 godziny albo do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie, wymieszaj połowę ganache z musem śliwkowym. Resztę ganache bez konfitury zachowujemy na koniec.
Biszkopt - wymieszaj mąkę z solą, kakao i skórką z cytryny. W misce ubij żółtka z cukrem do puszystej masy. Białka ubij na sztywną pianę i połącz ją z żółtkami. Wymieszaj delikatnie. Dodaj połowę mąki, delikatnie wymieszaj szpatułką aż mąka się połączy, następnie dodaj drugą połowę mąki i wymieszaj. Na koniec dodaj łyżkę śliwowicy i wymieszaj. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, posmaruj go masłem i posyp trochę mąki, w ten sposób ciasto się nie sklei podczas pieczenia. Wlej ciasto na blachę, warstwa powinna mieć około 0,5 cm grubości i wypełnić całą blachę.
Piec przez 8-10 min w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni.
W międzyczasie przygotuj syrop - ugotuj cukier z wodą przez kilka minut. Odstaw.
Po upieczeniu, wyciągnij ciasto z piekarnika a następnie wyciągnij ciasta z blachę i połóż go na ściereczkę. Zdejmuj papier do pieczenia a po kilku minutach posmaruj ciasta syropem za pomocą pędzelka. Następnie posmaruj kremem czekoladowo-śliwkowym (nie za dużo!), 
i zroluj ciasto. Odstaw roladkę do zamrażalnika na 30-45 min.
Wyciągnij roladkę i odkrój obie końcówki na ukos. Posmaruj łyżką zewnętrzną część roladki resztą ganache. Posyp wiórkami czekoladowymi lub wiórkami kokosowymi, by imitował śnieg. Można zjeść od razu, ale lepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą.

 

na podstawie grupon.pl

0 komentarze: