Włochy: Południowy Tyrol ekologicznie

7.7.14 MM 0 Comments

Południowy Tyrol to jeden z najpopularniejszych regionów turystycznych na świecie. W jego sercu, w niewielkiej miejscowości Gargazon pośród 8 tysięcy drzew jabłoniowych, znajduje się Sandwiesen-Hof – nowoczesny, przyjazny środowisku dom nagrodzony certyfikatem KlimaHaus Gold. To także jedna z wielu agroturystycznych farm w Południowym Tyrolu, których gospodarze w trosce o ekologię, zdecydowali się zastosować energię słoneczną zamiast tradycyjnych technik grzewczych.



Tyrolska perfekcja wyróżniona


Sandwiesen-Hof znajduje  się nad słonecznym brzegiem rzeki Adygi z widokiem na rozciągające się w tle góry. Dom, w tym dwa apartamenty przygotowane specjalnie dla gości, został nagrodzony certyfikatem KlimaHaus Gold za nowoczesność, samodzielną produkcję i wykorzystywanie energii słonecznej oraz użycie pomp cieplnych do ogrzewania
i klimatyzowania pomieszczeń. Wszystkie tworzywa, z których zbudowano pomieszczenia, są organiczne, a duże okna z ochroną cieplną zapewniają stałą temperaturę i dużo światła.


Na terenie Sandwiesen-Hof rosną jabłonie, grusze, morele, brzoskwinie i truskawki. Część ze świeżo zerwanych owoców trafia prosto do słoików, zamieniając się w pyszne domowe, naturalne przetwory. Goście mieszkający w apartamentach mają również dostęp do świeżych, aromatycznych ziół hodowanych w ogrodzie. Dużą popularnością cieszy się wytrawny cydr – unikalny w tej okolicy, doskonale pasujący do ryb oraz potraw kuchni śródziemnomorskiej. Jego twórca – Peter Thuile – od kilku lat z ogromną pasją łączy dojrzałe jabłka trzech odmian: Pink Lady, Granny Smith oraz Braeburn w niezwykle subtelny, harmonijny i wyważony bukiet smaków.


Sandwiesen-Hof to także raj dla chcących spędzić aktywnie czas, góry Południowego Tyrolu są idealnym miejscem do pieszych lub rowerowych wycieczek. W pobliżu Gargazon znajduje się duży basen wypełniony źródlaną wodą, a specjalnie zaprojektowany ekosystem umożliwia filtrowanie i uzdatnianie jej bez wykorzystania środków chemicznych.


Z miłości do natury


St. Quirinus koło Caldaro to przykład innej farmy, zaprojektowanej z równie dużą troską o naturę. Gospodarze farmy, zlokalizowanej nad najcieplejszym jeziorem Alp, Lago di Caldaro, wykazali się dużą odpowiedzialnością i świadomością ekologiczną, kiedy w 2011 roku podjęli decyzję o wyburzeniu swojego domu i postawieniu nowego. Sinnowie stworzyli budynek, używając tylko naturalnych materiałów: wapienia oraz  piniowego i modrzewiowego drewna. Dom i apartamenty gościnne są zasilane przy pomocy energii słonecznej i biomasy leśnej, a świadomi ekologicznie gospodarze dbają o to, żeby większość produktów, które serwują swoim gościom było produkowanych naturalnie. Na farmie można spróbować jaj od kur z wolnego wybiegu, miodów, dżemów z przydomowego sadu, a także wytwarzanego tu wina. Wszyscy chętni są zapraszani do wspólnego gotowania i degustacji. St. Quirinus to idealne miejsce dla całych rodzin, zainteresowanych aktywnym wypoczynkiem. Doskonale oznakowane ścieżki rowerowe, pobliski basen i bogata oferta sportów, które można uprawiać w jeziorze sprawiają, że farma cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem turystów.



Środowisko ponad wszystko


Rosengartnerhof to farma, która ponad 10 lat temu została przekształcona zgodnie ze standardami ochrony środowiska. Wiosną 2013 roku gospodarze przebudowali strych domu na apartamenty dla gości, wykorzystując materiały, które można znaleźć tylko w naturalnych, ekologicznych wnętrzach: gips, wapień, drewno sosnowe i dębowe. Wszystko po to, aby stworzyć zdrowe i przyjazne środowisku otoczenie, w którym każdy będzie czuł się komfortowo. Gospodarze mogą pochwalić się ekologiczną uprawą wielu odmian jabłek, takich jak: Gala, Braeburn, Fuji czy Pink Lady. Farma znana jest także z produkcji doskonałej jakości wina Terlano, pysznych domowych dżemów i owocowych soków. Na miłośników tyrolskiej kuchni czekają nie tylko gotowe, organiczne produkty ze znakiem jakości Roter Hahn, ale także lekcje  gotowania w oparciu o wytwarzane na farmie produkty. Spragnionych kontaktu z naturą z pewnością ucieszy możliwość uczestniczenia w pracach na farmie.


Południowy Tyrol to doskonałe miejsce dla wszystkich poszukujących ekologicznych rozwiązań i szukających bliskości z naturą. To wymarzone miejsce na krótką ucieczkę od miejskiego zgiełku. Dr Magdalena Thuile, właścicielka Sandwiesen-Hof, dawniej zapracowana kobieta biznesu, a  obecnie niezależna trenerka biznesu i zapalona farmerka, po latach przyznaje, że decyzja o wybudowaniu ekologicznie odpowiedzialnej farmy była jedną
z najlepszych w jej życiu.


Opisane farmy należą do związku Roter Hahn, więcej informacji dostępnych jest na stronie www.redrooster.it/en/.

***


Roter Hahn (eng. Red Rooster) - związek ponad 1700 farm agroturystycznych położonych na terenie Włoch,
w Południowym Tyrolu. Powstał on w 1999 roku i został założony przez Związek Farmerów Południowego Tyrolu. Początkowo do Roter Hahn mogły przystąpić tylko gospodarstwa oferujące turystom pobyty. Od 2003 roku Związek otworzył się również na farmy zajmujące się gastronomią oraz produkcją ekologicznej żywności wysokiej jakości. Więcej informacji, a także szczegóły dotyczące rezerwacji miejsc w farmach Roter Hahn można dokonywać na stronie internetowej związku: www.redrooster.it/en/

0 komentarze: