browar Smichovski,

Praga - jakość z przewodnika Michelin

17.9.12 Anonimowy 0 Comments

Włoskie, francuskie, arabskie, indyjskie, hiszpańskie, meksykańskie, armeńskie i koszerne, wegetariańskie i oczywiście tradycyjne czeskie. Oferta restauracji praskich jest nieograniczona. Po dniu spędzonym na zwiedzaniu miasta można usiąść w jednym z eleganckich lokali z najlepszą obsługą, wspaniałym wnętrzem, albo wprost przeciwnie, wybrać tradycyjną czeską gospodę z miłą obsługą i fantastycznym piwem. A więc smacznego!



Jakość z przewodnika Michelin dla wymagających

Gastronomię na najwyższym poziomie oferują restauracje Alcron i La Degustation Bohême Bourgeoise, które są dumne z posiadania prestiżowej gwiazdki przewodnika Michelina, przyznawanej najlepszym światowym przybytkom kulinarnym. Swoje kubki smakowe możecie zadowolić także w wyjątkowych secesyjnych pomieszczeniach Restauracji Francuskiej Francouzské restaurace mieszczącej się w Domu Miejskim  Obecním domě, w restauracji Radisson Blu hotel, Sansho albo SaSaZu. Są to obecnie najpopularniejsze restauracje w mieście. A jeżeli macie ochotę na świetny brunch, to wybierzecie na przykład restaurację Willa Richter Villu Richter tuż pod Zamkiem Praskim Pražským hradem albo restaurację La Rotonde, czy też  La Gare.

Wyborny smak czeskiej klasyki  

Czy chcecie spróbować typowych potraw kuchni czeskiej? To wybierajcie te restauracje,  które są oznaczone nalepką Czech Specials. Gwarantują one doskonałe jedzenie i przyjemny wystrój wnętrz. A jakich specjalności kuchni czeskiej należy spróbować w Pradze? Dla kuchni czeskiej typowe są różne warianty sosów z mięsem i knedliki, pieczony drób, ryby słodkowodne i słodkie buchty. Już wiecie, na co macie ochotę? A więc na tradycyjne potrawy  kuchni czeskiej wybierzcie się na przykład do restauracji Mlýnec, Malostranská beseda, Potrefená husa, V Zátiší albo  Hergetova Cihelna, z której roztacza się czarujący widok na Most Karola  Karlův most i Stare Miasto.

To najlepsze piwo w mieście

Do jedzenia pasuje kufel wspaniałego piwa lub kieliszek wina z południa Moraw. Na piwo wybierzcie się do jednego z domów browarniczych [pivovarnických domů], w których ten   „płynny chleb“ jest warzony w mosiężnych zbiornikach. Najciekawsze miejsca to znana gospoda U Fleků, w Pivovarském domě albo Staropramen w browarze Smichovskim.

źródło czechtourism.com

0 comments: