danie,

PRZEPIS: Ravioli ze szpinakiem "Schlutzkrapfen"

8.8.12 Anonimowy 0 Comments

Proste i pyszne danie, prosto z włoskiego Południowego Tyrolu. W regionie polecane jest do niego wino Alto Adige Pinot Grigio.

Składniki

Ciasto

  • 150 g mąki żytniej

  • 100 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 50-60 ml przygotowanej wody

  • 1 łyżka stołowa oleju

  • sól


Wypełnienie

  • 150 g ugotowanego szpinaku (lub ok. 300 g świeżego szpinaku)

  • 50 g cebuli

  • 1/2 ząbku czosnku

  • 1 łyżka stołowa masła

  • 100 g twarogu „ricotta”

  • 1 łyżka stołowa potarkowanego parmezanu

  • posiekana gałka muszkatołowa

  • pieprz

  • sól


Do ozdoby

  • Potarkowany parmezan

  • masło

  • posiekany szczypiorek


Wykonanie

Ciasto: Zmieszać dwa rodzaje mąki, dodać sól. Jajko zmieszać z ciepłą wodą i olejem, dodać do mąki i ugniatać, tworząc gładkie ciasto. Przykryć i odstawić ciasto na 30 minut.

Farsz: Drobno posiekać szpinak, na maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dodać szpinak i ostudzić. Dodać twaróg, parmezan i szczypiorek, doprawić gałką muszkatołową, sólą, pieprzem i dobrze wymieszać. Zagnieść jak najszybciej. Wyciąć z ciasta okręgi o średnicy około 7 cm. i wypełnić farszem. Złożyć w półksiężyce, a brzegi docisnąć palcami. Gotować ravioli w osolonej wodzie. Posypać parmezanem i podawać z masłem i szczypiorkiem.


Czas gotowania:
3-4 minuty

źródło suedtirol.info

0 komentarze: