deser,

PRZEPIS: Truskawkowe semifreddo

20.4.12 Anonimowy 0 Comments

Semifreddo to włoski deser, który smakiem i konsystencją przypomina lody. Deser można przygotować łącząc ze soba różne smaki. My proponujemy wykorzystać truskawki.

Truskawkowe semifreddo


Składniki dla czterech osób

  • 400 g truskawek

  • 1/4 l śmietany

  • 2 jajka

  • 5 łyżek cukru

  • Sok z cytryny

  • listki świeżej mięty do dekoracji


 

 

 

Przygotowanie

Truskawki umyć, pokroić w plasterki i zmiksować , dodając cukier i sok z cytryny. Ubić śmietanę i utrzeć dwa żółtka z cukrem. Dwa białka ubić na sztywna piane z 2 łyżkami cukru. Delikatnie wymieszać białko z ubitą śmietaną, dodać utarte żółtka i zmiksowane truskawki. Przelać masę do formy budyniowej i wstawić na co najmniej 3 godziny do zamrażalnika. Przed podaniem, zanurzyć na chwile formę w cieplej wodzie i przełożyć na talerz. Przybrać listami mięty i truskawkami .

źródło suedtirol.info

fot. © pojechanewakacje

0 komentarze: