Chorwacja,

Tak smakuje Chorwacja

14.7.11 Anonimowy 0 Comments


Kuchnia w Chorwacji to królestwo tysiąca smaków. Nie ma możliwości, by nawet największy smakosz wyjechał z tego kraju niezadowolony. Mieszają się tu smaki i kultury. Dla kuchni kontynentalnej typowe są wczesne korzenie prasłowiańskie i nowe kontakty z bardziej znanymi szkołami gastronomicznymi – węgierską, wiedeńską i turecką. Dominują wyroby mięsne, ryby słodkowodne i warzywa.
Region nadmorski charakteryzują wpływy Greków, Rzymian i Ilirów oraz późniejszych kuchni śródziemnomorskich – włoskiej i francuskiej. Wyróżnia się ona licznymi specjałami rybnymi (kalmary, mątwy, ośmiornice, krewetki, langusty...) przyrządzanymi na różne sposoby, oliwą z oliwek, różnymi warzywami, szynką parmeńską i dalmatyńskimi winami jak Babić, Malvazija, Prošek, vrbnička žlahtina i znanymi likierami, jak np. Maraskino.


Jeśli będziesz w Dubrowniku, musisz spróbować ostryg i małż, uważanych za jedne z najsmaczniejszych i najlepszych muszli Adriatyku. Oprócz dań mięsnych, wśród których wyróżnia się jagnięcina i cielęcina spod "peki", oprócz specjałów morskich, oddzielny rozdział oferty gastronomicznej tutejszego regionu stanowi gulasz (brodet) z węgorza lub żab z doliny Neretwy.


Region Dubrownika, częściej niż w jakimkolwiek innym miejscu na wybrzeżu, oferuje słodycze, wśród których najbardziej znane to: Rožata i Kotonjata oraz ciasta Mantalata i Arancina. Ich uzupełnieniem są doskonałe, południowe wina: Dingač i Postup z regionu Pelješac, Pošip i Grk z Korčuli oraz Dubrovačka Malvazaija z Konavle.


Fot. pojechanewakacje.pl

0 komentarze: