Austria: Kärntner Kasnudeln - pierogi z Karyntii (przepis)

14.4.14 Anonimowy 0 Comments

Kärntner Kasnudeln to karynckie pierogi wypełnione smakowitym farszem z ziemniaków, ziół, cebuli, czosnku oraz świeżego pieprzu.



Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki

  • ciepła woda

  • sól


Składniki na nadzienie:

  • 500 g ziemniaków

  • 750 g twarogu

  • 12 g masła

  • 20-30 g mięty

  • 15 g trybuli (Anthriscus Pers.)

  • 2 średnie cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • sól

  • świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:

Wsypać mąkę do naczynia, posolić. Dolać ciepłej wody do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść i odstawić na pół godziny. Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść i pozostawić do wystygnięcia. Czosnek i cebulę drobno posiekać i przyrumienić na maśle, na złocisty kolor. Ziemniaki przełożyć do naczynia, dodać cebulę i czosnek, pieprz, sól oraz zioła. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy i szklanką formować i wycinać dość spore kółka. Formować pierożki, ugniatając rogi w taki sposób, by powstał warkocz. Zagotować garnek wody, wrzucać pierogi do wrzącej wody i gotować aż do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać z masłem lub skwarkami i zieloną sałatą.

 

0 komentarze: