kuchnia polska,

PRZEPIS: placki ziemniaczane

11.8.12 Anonimowy 0 Comments

To danie wywołuje uśmiech niemal na każdej twarzy. Jest proste, tanie i smaczne. Można je jadać na wiele sposobów - jedni lubią polane sosem grzybowym, inni w towarzystwie śmietany lub posypane cukrem. Zwykle jada się je smażone na oleju, choć na Śląsku i w Beskidach placki ziemniaczane wypieka się na blasze.

Składniki


  • kilogram  ziemniaków

  • 3 łyżki mąki

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • sól, pieprz

  • czosnek (opcjonalnie)

  • olej do smażenia


 

 

 

 

 


Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odstawić na dziesięć minut. Po tym czasie odlać płyn, który się zebrał na powierzchni. Do masy kartoflanej dodać jajka, mąkę, cebulę, startą na tarce o małych oczkach cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy.  Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie porcje i smażyć z każdej strony do zarumieniena.

Jeśli placki będa podawane na słodko, lepiej nie dodawać cebuli i czosnku oraz zmniejszyć ilość soli.

fot. pojechanewakacje.pl

0 komentarze: