wszystko

Prague Food Festival 2012 - gastronomiczne wydarzenie roku

7.5.12 Anonimowy 0 Comments

Rzeczywiście, na uczestników tej wyjątkowej imprezy czekają unikatowe degustacje. Patronat nad wydarzeniem objęli: Livia Klausová, małżonka prezydenta Republiki Czeskiej i Bohuslav Svoboda, prezydent miasta Pragi.




Bilety na Prague Food Festival 2012 już w sprzedaży




W przygotowania aktywnie włączyła się także agencja CzechTourism z projektem Czech Specials czyli Posmakuj Republiki Czeskiej, którego celem jest promowanie tradycyjnej gastronomii czeskiej. Odwiedzający będą mogli nie tylko spróbować czeskich specjałów, ale także uczestniczyć w przedstawieniach artystycznych pod nazwą „Czeska sztuka kulinarna“.


Prague Food Festival oferuje w tym roku mnóstwo nowości: 50 stoisk gastronomicznych, 3 wielkie namioty, w których będą odbywać się degustacje i ponad 500 miejsc siedzących! W czasie trzech dni festiwalu spróbujemy przysmaków oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji, które otrzymały wysokie oceny w tzw. Rankingu Maurera Grand Restaurant 2012. Tegoroczna VI edycja zaproponuje także ciekawostki gastronomiczne: chrząszcze i inne owady na słono i słodko, laboratorium eksperymentalne, szlachetne trufle francuskie, marylandzkie kotleciki krabowe z USA, lody z gruszkówką, mascarpone z truskawkami, balsamiczne lody parmezanowe z figami, nadziewane żołądki kacze, żabie udka.


Po raz pierwszy w historii prowadzona będzie bezpośrednia sprzedaż czeskich i międzynarodowych przysmaków różnych firm: Fair Trade, Spar Premium, Country Life, Biopekárna Zemanka, La Bottega di Aromi/Finestra, Sýrárna "Salaš Rýžovna“. Co godzinę, w Pawilonie do gry w piłkę na Zamku Praskim, odbywać się będą workshopy gastronomiczne i bezpłatne degustacje. Ciekawy workshop z konkursem o vouchery do certyfikowanych restauracji Czech Specials odbędzie się w sobotę o godz. 13:30, pod nazwą Czech Specials czyli kuchnia czeska tradycyjna czy nietradycyjna? Uczestnicy będą  dyskutować między innymi o tym, czy w dzisiejszych czasach atrakcyjniejsza jest klasyczna czy nowoczesna gastronomia czeska.



Podczas imprez odbywających się pod hasłem „Czeska sztuka kulinarna", smakołyki kuchni czeskiej będzie można próbować, a nawet je malować. Każdego dnia artyści z Artystycznego Atelier Malarstwo i grafika, we współpracy z agencją CzechTourism, odkryją inne oblicze kuchni czeskiej.


Oprócz specjałów gastronomii czeskiej, które zaoferują na przykład certyfikowane restauracje hotelu zamkowego Chateau Mcely i Chateau St. Havel, będzie można spróbować i  zakupić także włoskie produkty marki Mammá, pochodzące od małych producentów włoskich. Najbardziej luksusowe przysmaki i show z Andaluzji zaproponuje tradycyjnie agencja Extenda. Na gości czeka także workshop Wariacje Oliwne, w wykonaniu Enrique Sáncheza, należącego do najsłynniejszych hiszpańskich szefów kuchni.


Degustacje wina poprowadzi jedenastokrotny zwycięzca konkursów sommelierskich w Czechach, zwycięzca mistrzostwa świata Habanosommelier 2004 Ivo Dvořák.

O zasadach łączenia piwa z jedzeniem opowie Václav Berka, starszy piwowar Pilzneńskiego Prazdroja.


Każdy będzie mógł wypróbować swych umiejętności w nalewaniu piwa, pod okiem mistrza świata w nalewaniu piwa z roku 2010 Lukáša Svobody. Najzdolniejsi otrzymają tytuł ucznia Pilsner Urquell PFF 2012 na stoisku PU Master Bartender.


Zespół z Neapolu, andaluzyjskie flamenco, kubańscy muzycy! Codziennie od 19:00 do 20:00 na stoisku La Casa de la Havana vieja - Happy Hour i minikurs Salsy prowadzony przez szkołę tańca exoticDANCEntre!


W tym roku po raz pierwszy na festiwalu zagości „Strefa zdrowia“. Odbędą się degustacje i spotkania ze specjalistami żywienia.

Będzie można dokonać pomiaru tkanki tłuszczowej, ilości wody, cukru, ciśnienia krwi. Interspar Fresh Bar zaoferuje soki warzywne i owocowe. Spróbujemy między innymi królewskiego napoju z zielonego jęczmienia.


Więcej informacji czechtourism.com

źródło czechtourism.com

0 komentarze: