krewetki,

PRZEPIS: Krewetki à la plancha z dodatkiem adwokatu

27.4.12 Anonimowy 0 Comments

Krewetki przygotować można na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Ile gustów, tyle przepisów. My proponujemy przygotowanie ich na sposób francuski.

Krewetki à la plancha z dodatkiem adwokatu i zielonej cytryny.



Składniki:

 

  • 16 średnich krewetek

  • 2 grejpfruty

  • 100 gramów adwokata

  • 50 gramów jabłek

  • 50 gramów zielonego ogórka

  • ½ zielonej cytryny

  • 5 ml oliwy z oliwek

  • Sól

  • Pieprz z Espelette


 

 

Przygotowanie:

Pokroić adwokata, jabłka oraz ogórka na małe kawałeczki. Wymieszać wszystko z sokiem z zielonej cytryny dodając powoli oliwę z oliwek.  Posolić oraz dodać pieprzu do smaku.
Obrać grejprfuty, usunąć pestki i pokroić na małe paseczki. Poprzekuwać krewetki wykałaczkami dla łatwiejszego smażenia. Posolić i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek.

Rozłożyć na talerzu krewetkę oraz kawałek grejpfruta na przemian. Dodać odrobinę adwokata.

Smacznego!

Autor: CRT Alsace

Zdjęcia : CRT Alsace

 

 

0 komentarze: