danie,

PRZEPIS: Sałatka grecka

19.11.11 MM 0 Comments

Zna ją cały świat, choć w samej Grecji mówi się na nią „sałatka wiejska”. Podaje ja się w różnych wariantach, jednak nigdy nie brakuje w niej sałaty, pomidorów, ogórków, sera feta i oliwek.

To lekkie danie kochają wszyscy w Basenie Morza Śródziemnego. Może występować w wersji z czerwoną cebulą, zieloną papryką. kaparami. To świetna przekąska nie tylko na gorące dni.

Sałatka grecka


Składniki

  • pół sałaty lodowej

  • 2 ogórki

  • 2 pomidory

  • kilka czarnych oliwek

  • 3 szalotki, pokrojone w plasterki

  • 100 g fety

  • 100 ml oliwy z oliwek

  • 50 ml octu winnego

  • szczypta łyżeczka suszonego oregano

  • sól, pieprz


 

 

Wykonanie

Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Ogórki, pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Wszystko ze sobą mieszamy. Dorzucamy pokrojone na plasterki oliwki, pokrojoną szalotkę i rozkruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę. Polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z  octem winnym i przyprawami. Posypujemy oregano. Smacznego!

0 komentarze: