hotel,Sofitel Wine Days: Robert Makłowicz częstuje winem w hotelu Sofitel Wroclaw Old Town
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfrw9Q65hKnFpzYK6euV6vZsQyy-9unDjej9BRWK_UcnY0sjEL9KPqFQ7de9C1lTC64Zm_xTuxNn3TMXsdZHYk-H1vfld-ZyjsHjsDenZ56IQXUELt_4pjOG376nGUPnvcZMZKvaeY-e7y/s640/Sofitel%252C+Sofitel+Wine+Days%252C+Robert+Mak%25C5%2582owicz%252C+hotel%252C+restauracja%252C+winobranie%252C+wino%252C+kolacja%252C+Wino+Mak%25C5%2582owicz%252C+Pan+Tadeusz%252C+Sofitel+Wroclaw+Old+Town%252C+Sofitel+Victoria+Warszawa.jpg) |
Fot. Travelerdeluxe.pl |
Wysmakowane dania w towarzystwie wyśmienitych win - hotel Sofitel Wroclaw Old Town po raz kolejny udowodnił, że wie, jak rozbudzić zmysły swoich gości. Specjalne spotkanie odbyło się w ramach Wine Days, trwającego miesiąc festiwalu wina organizowanego przez wszystkie hotele sieci Sofitel.
Marka Sofitel wywodzi się z Francji. Pierwsze skojarzenia
z Francją to wino i kuchnia - dwie dziedziny nierozerwalnie
związane z kulturą tego kraju.
Sofitel Wine Days to celebracja jednego z najważniejszych
elementów francuskiej kultury – Art De Vivre (sztuki życia).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8O0CRA_rUHQo-Nd-4GSMVEfJ2F1ZUVkvzpq2qspzRsGN7HGfJFyFl8KxDpmAk6cmYh-dFxVhU7kcBDwKYMOVP6lI0gNUpK4IRMcCe-ID-QT4xszwi5KSkxcZlwNGX7P19aesvfn63dxt6/s400/Sofitel%252C+Sofitel+Wine+Days%252C+Robert+Mak%25C5%2582owicz%252C+hotel%252C+restauracja%252C+winobranie%252C+wino%252C+kolacja%252C+Wino+Mak%25C5%2582owicz%252C+Pan+Tadeusz%252C+Sofitel+Wroclaw+Old+Town%252C+Sofitel+Victoria+Warszawa+.jpg) |
Fot. Travelerdeluxe.pl |
Koniec września i początek października to czas, kiedy we Francji trwa winobranie - najważniejszy dla winiarzy okres w roku. Najwcześniej sezon zaczyna się w regionie południowym, w okolicach Prowansji, Langwedocji i Bordeaux, później w dolinie Loary, w Burgundii, Alzacji, a najpóźniej na północy – w Szampanii. Październik to idealny czas do pozna
nia lokalnych obyczajów oraz wyjątkowej kuchni. Jeśli nie we Francji, to w hotelach marki Sofitel, w których na przełomie września i października życie obfituje w wyjątkowe wydarzenia kulinarne.
Sofitel Wroclaw Old Town, podobnie jak inni członkowie grupy Sofitel, po raz kolejny włączył się w obchody Sofitel Wine Days. Pomysł na świętowanie dni wina w ten sposób jest wybitnie trafiony. Od lat doceniają go uczestniczący w corocznych wydarzeniach goście. Tym razem częścią kalendarza niecodziennych wydarzeń pod wspólnym hasłem Sofitel Wine Days była uroczysta kolacja degustacyjna w restauracji Pan Tadeusz. Spotkanie z wyjątkowym wdziękiem prowadził Robert Makłowicz,
smakosz, ikona polskiej kuchni, podróżnik oraz znawca win.
Czterodaniowa kolacja zachwyciła gości, którzy mieli okazję spróbować dań dopieszczonych pod względem smakowym i wizualnym. Zadbał o to Piotr Nadolski,
szef kuchni. Spotkanie rozpoczęto szampanem
Champagne Meteyer Père & Fils, doskonałym aperitifie.
Do każdego dania podano wyborne wino. W arkana sztuki dobierania trunku do posiłku wprowadzał gości Robert Makłowicz, który (o czym nie wszyscy wiedzą) jest importerem win z małych, rodzinnych, europejskich winnic. Specjalista od smaków zabrał gości w kulinarną podróż po świecie smaków, aromatów oraz historii. Przed podaniem każdego posiłku opowiadał o serwowanym do niego winie i miejscu, z którego pochodzi, a które przywiózł sam. Robertowi Makłowiczowi asystował syn, do którego należy firma dystrybuująca owe trunki o nazwie Wino Makłowicz.
Bisque z homara z pierożkiem i kiszoną cytryną podano jako starter. Zestawiony został z Vetlinske Zelene, białym, wytrawnym winem z Moraw. Drugim daniem wieczoru był tatar w towarzystwie pasty Gentelman Relish, ziemniaka, gorczycy oraz estragonu. Robert Makłowicz dopasował tu Frankovkę 2014 Vinartvi Petratur.
Wyraźnym akcentem kolacji był bekon konfit z kasztanami, czerwoną
kapustą, topinamburem i słonecznikiem. Towarzyszyła mu Valpolicella
Classico 2015.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw03YZs9k17jyrMxZB97-3Zx_9ynw5ZiE4f64mEpn19UXZMtA0N6ZNuVy0eAHrA2KMcwwRtSpb-WOdWw1BQ_qsqDyefoPsbDs7nhmeUMOjnKKQrv6Y-_-G8HKh4jrZ3_eUDfESZ6BUiF_K/s640/Sofitel%252C+Sofitel+Wine+Days%252C+Robert+Mak%25C5%2582owicz%252C+hotel%252C+restauracja%252C+winobranie%252C+wino%252C+kolacja%252C+Wino+Mak%25C5%2582owicz%252C+Pan+Tadeusz%252C+Sofitel+Wroclaw+Old+Town%252C++Warszawa.jpg) |
Fot. Travelerdeluxe.pl |
Zwieńczeniem wieczoru było słodkie, mille file bezowe z fasolą tonką w towarzystwie pistacji oraz marakui, do którego podano Henye Szamorodni Sweet 2012 z Tokaju.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRvib2FrpOic6UOapsFJu2AMgmZ_Obc4MZmYLhpgwqzcQCktlqbqE_L3u6VGucGWY9ErNbQsthnNkUAFIZd4qUckAKqINIaxGXN-111Ym8PjNg5YinP-4YO4J2UlVA0TKIuGE74VLuus-g/s640/Sofitel%252C+Sofitel+Wine+Days%252C+Robert+Mak%25C5%2582owicz%252C+hotel%252C+restauracja%252C+winobranie%252C+wino%252C+kolacja%252C+Wino+Mak%25C5%2582owicz%252C+Pan+Tadeusz%252C+Sofitel+Wroclaw+Old+Town%252C+Victoria+Warszawa.jpg) |
Fot. Travelerdeluxe.pl
| |
0 comments: