Austria,

Smakołyk cesarza Franciszka Józefa, czyli przepis na omlet cesarski

19.12.13 Anonimowy 2 Comments

Choć Monarchia Austro-Węgierska jednoczyła pod swoim herbem wiele narodów, to jednak w sprawach kuchni cesarz Franciszek Józef wykazywał się wyjątkowym przywiązaniem do swych rodzinnych stron i regionu.

omlet


Obok, albo może lepiej: zaraz po gotowanej wołowinie, lubował się w prostych potrawach z ciasta ukręconego z jajek, mąki, mleka i odrobiny cukru, jak na przykład puszysty omlet cesarski. Czy rzeczywiście zawdzięczamy istnienie „Kaiserschmarren” nieudanemu, porwanemu na kawałki omletowi, czy też serwowanej przez pasterzy (Kaser) solidnej przekąsce, zapewne już nigdy się nie dowiemy. Ale to nie ma znaczenia. Ważne, że mamy przepis.

Omlet cesarski

  • 6 jajek

  • 350 – 400 ml mleka

  • 180 – 200 g mąki tortowej

  • 3 łyżki cukru do piany

  • 2 łyżki rodzynek

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • odrobina rumu

  • odrobina startej skórki z cytryny

  • szczypta soli

  • ok. 50 g masła do smażenia

  • 1 łyżka startego masła i cukru do karmelizacji

  • cukier puder i cynamon do posypania



  1. Rodzynki wsypać do miski, wymieszać z rumem i odstawić na ok. 15 min. Oddzielić żółtko od białka i wrzucić żółtko do miski do mieszania ciasta. Wlać mleko i dodać trochę startej skórki z cytryny i cukru waniliowego, aby ciasto nabrało aromatu, dodać mąkę. Wymieszać na gładką masę.

  2. Ubić białko z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

  3. Na jednej dużej albo dwóch małych (powlekanych) patelniach roztopić masło aż na jego powierzchni pojawi się pianka. Wlać masę i po 1-2 minutach posypać odcedzonymi rodzynkami. Podsmażyć spód na jasnobrązowy kolor, obrócić łopatką na drugą stronę i piec przez 6-8 minut w rozgrzanym piekarniku na złotobrązowo.

  4. Dwoma widelcami rozerwać omlet na drobne kawałki. Posypać startym masłem i cukrem i karmelizować w piekarniku przy włączonej górnej grzałce.

  5. Wyjąć (uwaga, uchwyty patelni są gorące!) i ułożyć omlet na podgrzanych talerzach. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.
    Omlet cesarski podajemy z powidłami śliwkowymi, sosami owocowymi albo owocami gotowanymi z cukrem. Omlet cesarski można też usmażyć na patelni, a na koniec karmelizować pod przykrywką.


Czas smażenia: 8-10 min.

2 komentarze:

  1. Proste i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś jadłam coś podobnego. Zamówiłam na nartach, na stoku. Bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń