Dolomity,
![photo 1_speck_lekkie](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_tEtLQB2kGvuumcyHMFaW12RwaNbDEsY-zeDK8R4u03spz_ZJIR1JMsF8PhMu-WcXXvuIYw8F6S-w5a_QkoFXeQ2xLeOok0RsTlcFY2TDIA-BOV98jpgQPlHoiGSmjKvyvMT687P5x_M-iy-kI6gRP6CA=s0-d)
![poludniowy tyrol photo 1_wine_lekkie](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_vluSz3lXNcpOI1TisQgAT8bMbLGa71ibJIlEeyUpw6GgZRmVYSHLXJ60zLBTB22H-tHPh9Gne-sw9ubmcFbGXUB9IEwFCn7qeHATeFrs-5fTHOBaLQoITXpTiJgyhVOgJAGnaQJ4TWt4SpX0i1XLLy3iu4oNG6K8J9jS8p3Md-tw=s0-d)
W Europie widać coraz więcej działań związanych z promowaniem naturalnej żywności oraz uświadamianiem konsumentów w temacie europejskich znaków jakości. Jednym z nich jest kampania „Nowe europejskie bezpieczeństwo żywności”, której ambasadorami są tradycyjne produkty z regionu Południowego Tyrolu: Speck, wina i jabłka.
Zainteresowanie ochroną tradycyjnej kuchni i produktów różnych regionów świata stale wzrasta. Dotyczy to m.in. związanych z tym upraw, hodowli i charakterystycznych metod prowadzenia gospodarstw – zgodnie z regionalnymi sposobami i tradycjami, z szacunkiem dla środowiska. Takie podejście zyskuje coraz więcej uznania i staje się pożądanym przez Polaków sposobem nie tylko jedzenia oraz kupowania żywności, ale też stylem życia. Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość oraz pochodzenie tego, co jemy, a oznaczenia żywności ChOG oraz DOC pomagają się zorientować, którym produktom można zaufać.
Wymogi, by uzyskać unijne oznaczenia jakościowe, są ściśle określone w aktach prawnych Unii Europejskiej. Przykładowo, aby wino mogło być określone jako DOC musi spełniać różne kryteria, w tym m.in. maksymalną wydajność z hektara, obszar produkcji, minimalny poziom alkoholu, dopuszczone odmiany winogron, a czasami także minimalny okres starzenia. Z kolei ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) jest przyznawane jedynie w przypadku gdy wyrób ma silny związek z miejscem pochodzenia.
![.](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_ven04XWnPeZ5U1HMu1LgC5-MPDbn2kCgsyCHfjmw9O4asefOz6cmICmkYLaaH1FEKY07EXTEZv4RWQg00ggkeUQyBpmadhYUbiqijPmzaWEIVAiLbSsp-l6eapeIYDjH_G2rm8zYQJLyS3atDgOQMGAtmVMZrLHOlSPU_MzgiSeGKGa_eHaQg1f8aek6nb1rJy=s0-d)
![poludniowy tyrol poludniowy tyrol apple_lekkie](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_sYLrIInnlPCLVs66_V1zGczYJJzRf4arvVR4ANVV2V3RjS0iYTbrIo4-CIOmnABM4aK99aPnDm6PEpt45hdbQRs9E6dA3WPeb9W70H0GjvfmBPYEe03x-qfFb1ppNQ-zbJx9AKVobZ8xtSfy3xUrdODy9aAuMQQi1pun9qp9QLL3czwkYJ_DrgFRQ=s0-d)
![Südtirol](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_vIt08F8FJ_C7Y54WgkrGUEA_8tr6bbDoken3j-TjyNeBh5Ox0YE9UKr1onA3yu_3fpu_wi89RgEA0m-mW-1yBeqtbXTA7ja84v_4GK7k-mcrKV_3t6TRJ7_RSfs3-A7V1tnF8ZRawQDf-6bEhPVaLP=s0-d)
Region Południowego Tyrolu – najbardziej wysunięta na północ część Włoch – to nie tylko piękna panorama Dolomitów, rozległe winnice, wspaniałe stoki narciarskie czy pełnie wyzwań trasy wspinaczkowe. Południowy Tyrol to również niespotykana regionalna kuchnia, łącząca w sobie smaki zarówno basenu Morza Śródziemnego, jak i regionu alpejskiego. Jabłka z Południowego Tyrolu ChOG, Speck z Południowego Tyrolu ChOG oraz Wino z Południowego Tyrolu DOC to trzy flagowe produkty tego regionu. Wszystkie trzy posiadają prestiżowy europejski znak jakości.
Celem kampanii Unii Europejskiej jest dostarczenie informacji na temat gwarancji, wynikających z oznakowania produktów znakami, wskazującymi na pochodzenie z konkretnych obszarów geograficznych oraz z objęcia całego procesu produkcji kontrolą jakości. Są to dwa oznakowania, które konsumenci znają, rozpoznają i instynktownie łączą z wysokiej jakości produktami, kontrolowanymi „od upraw aż do stołu konsumenta”. Znaki europejskie są także gwarancją, że dane produkty zostały wytworzone metodą tradycyjną
Więcej o produktach ChOG i DOC z Południowego Tyrolu, kampanii Unii Europejskiej i aktualnych akcjach dowiedzieć można się na stronie internetowej:
www.suedtiroler-originale.info" www.suedtiroler-originale.info
Południowy Tyrol w pełni naturalny
Coraz większą uwagę zwracamy na pochodzenie i jakość produktów, które spożywamy. Zainteresowanie ochroną tradycyjnej kuchni i produktów różnych regionów świata stale wzrasta. Jak jest w Południowym Tyrolu?W Europie widać coraz więcej działań związanych z promowaniem naturalnej żywności oraz uświadamianiem konsumentów w temacie europejskich znaków jakości. Jednym z nich jest kampania „Nowe europejskie bezpieczeństwo żywności”, której ambasadorami są tradycyjne produkty z regionu Południowego Tyrolu: Speck, wina i jabłka.
Zainteresowanie ochroną tradycyjnej kuchni i produktów różnych regionów świata stale wzrasta. Dotyczy to m.in. związanych z tym upraw, hodowli i charakterystycznych metod prowadzenia gospodarstw – zgodnie z regionalnymi sposobami i tradycjami, z szacunkiem dla środowiska. Takie podejście zyskuje coraz więcej uznania i staje się pożądanym przez Polaków sposobem nie tylko jedzenia oraz kupowania żywności, ale też stylem życia. Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość oraz pochodzenie tego, co jemy, a oznaczenia żywności ChOG oraz DOC pomagają się zorientować, którym produktom można zaufać.
Wymogi, by uzyskać unijne oznaczenia jakościowe, są ściśle określone w aktach prawnych Unii Europejskiej. Przykładowo, aby wino mogło być określone jako DOC musi spełniać różne kryteria, w tym m.in. maksymalną wydajność z hektara, obszar produkcji, minimalny poziom alkoholu, dopuszczone odmiany winogron, a czasami także minimalny okres starzenia. Z kolei ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) jest przyznawane jedynie w przypadku gdy wyrób ma silny związek z miejscem pochodzenia.
Region Południowego Tyrolu – najbardziej wysunięta na północ część Włoch – to nie tylko piękna panorama Dolomitów, rozległe winnice, wspaniałe stoki narciarskie czy pełnie wyzwań trasy wspinaczkowe. Południowy Tyrol to również niespotykana regionalna kuchnia, łącząca w sobie smaki zarówno basenu Morza Śródziemnego, jak i regionu alpejskiego. Jabłka z Południowego Tyrolu ChOG, Speck z Południowego Tyrolu ChOG oraz Wino z Południowego Tyrolu DOC to trzy flagowe produkty tego regionu. Wszystkie trzy posiadają prestiżowy europejski znak jakości.
Celem kampanii Unii Europejskiej jest dostarczenie informacji na temat gwarancji, wynikających z oznakowania produktów znakami, wskazującymi na pochodzenie z konkretnych obszarów geograficznych oraz z objęcia całego procesu produkcji kontrolą jakości. Są to dwa oznakowania, które konsumenci znają, rozpoznają i instynktownie łączą z wysokiej jakości produktami, kontrolowanymi „od upraw aż do stołu konsumenta”. Znaki europejskie są także gwarancją, że dane produkty zostały wytworzone metodą tradycyjną
Więcej o produktach ChOG i DOC z Południowego Tyrolu, kampanii Unii Europejskiej i aktualnych akcjach dowiedzieć można się na stronie internetowej:
www.suedtiroler-originale.info" www.suedtiroler-originale.info
0 comments: