Bella Vista,

Włoski sezon na szparagi

8.4.13 Anonimowy 2 Comments

Kiedy podczas zakupów trafiłam na stoisko z warzywami, mój wzrok od razu skierował się na zielone i soczyste szparagi. Niedawno wróciłam z Włoch, z Południowego Tyrolu. Po raz pierwszy w tym roku jadłam tam szparagi. W tym rejonie sezon na te delikatne warzywa rozpoczął się jeszcze w marcu. Knedle ze szparagami, jakie jadłam w hotelu Goldene Rose w dolinie Val Senales i w schronisku Bella Vista (Val Senales, Maso Corto), nie miały sobie równych - z pewnością jeszcze o nich napiszę.



fot. PojechaneWakacje.pl

Pomysłów na potrawy z zielonymi szparagami nie brakuje. Najsmaczniejsze są najprostsze dania. Wystarczy trochę oliwy i wyczarujemy coś wspaniałego. Dziś proponujemy spaghetti.

 
Spaghetti ze szparagami - przepis


 
Składniki 

(na jedną osobę)


  • 100 g. makaronu spaghetti

  • 3 zielone szparagi

  • łyżka oliwy z oliwek

  • ząbek czosnku

  • szczypta soli


Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Powinien być  al dente.
Szparagi kroimy, poza końcówką, która jest najdelikatniejsza. W drobną kostkę kroimy też czosnek
Czosnek smażymy przez dwie minuty na oliwie. Gdy zacznie pachnieć, dorzucamy szparagi. Całość delikatnie solimy i smażymy ok trzech minut. Szparagi łączymy z makaronem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Szparagi są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Nietuzinkowe spojrzenie na kwestię, każdy powinien przeczytać oraz zaznajomić się z motywem.

    OdpowiedzUsuń