Alpy,
![photo 1_wine_lekkie](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_s-ZO42imA70_BarOXOMfaq7w7lOkhkA5kzMOjG6J8XWDjlsoJzqoPqPmYN8YxtfY2XRPBaWHRdlsljOKyn86amK4HN4FgAg5ulhax5sZQaTq9gSaqJlthrcasM5DwZyGozKFoPSJdyZ9zo5qvs-TE=s0-d)
Co roku, po okresie zimowym organizm potrzebuje wzmocnienia i regeneracji. Najprostszym sposobem na uzupełnienie deficytów jest odpowiednia dieta. Oprócz tego „co” jemy, istotne jest by te produkty były wysokiej jakości. W Południowym Tyrolu/Südtirolu we włoskich Dolomitach jest to oczywiste, gdyż rolnictwo i gotowanie od zawsze odgrywaj tam dużą rolę. Regionalne produkty są efektem połączenia alpejskiej tradycji, szacunku dla środowiska i śródziemnomorskiej pasji do jedzenia.
Jakość produktu zależy przede wszystkim od metod upraw czy hodowli oraz sposobu przetwarzania. Prostota, zgodność z naturą oraz ścisła kontrola zwiększają prawdopodobieństwo, że produkt dostarczy maksimum swoich wartości. Czołowe są antyoksydanty, czyli naturalne substancje roślinne wspomagające mechanizmy obronne komórek i opóźniające ich starzenie się. Poza tym wpływają także pozytywnie na układ pokarmowy, gdyż pobudzają wytwarzanie enzymów trawiennych oraz ułatwiają wchłanianie substancji odżywczych. Antyoksydanty znajdują się w naprawdę wielu produktach, szczególnie w warzywach i owocach – bardzo bogate w nie są jabłka, których spożycie podnosi odporność organizmu. Kolejnym produktem zawierającym wiele drogocennych składników jest wino czerwone – znajdują się tam nie tylko polifenole, lecz i wiele witamin. Z kolei Speck, czyli wędzony udziec wieprzowy, obfituje głównie w proteiny. Jest doskonały dla tych, którzy chcą spożywać produkty lekkie, o niskiej zawartości węglowodanów.
![speck_lekkie](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_vsKVdge70Wc1O3riIvpJa8BC6--Z_BVDf14xi7O7k5G3_-CFYGRH5BUtK-2EdiyxEn7OKS_sXlu5gX7gjXLs1y10RPEh4OWFxgO0hRyowFBjnJ39rf4chE9n01qg8-pR6OzMfYfMGBYEc=s0-d)
![Italien, Südtirol, Speck 2007,](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_udnxWbGyptVGRv__p6qDhH7fXxODxa8qVsxvQqYzYKwoFgbZd7_5lQARoJWCnV4qwwH0S2RnN2nMq1CF0w0qH2MKC4WA2_62bq_b3Ggr1JDbvzJMr51iKyhR31HPESx7K1K-QIGMpHCpKAJh0VEBZTqg=s0-d)
Chrupiące i soczyste Jabłka z Południowego Tyrolu ChOG biorą swoje smakowite i zdrowotne właściwości m.in. z korzystnego położenia geograficznego i alpejsko-śródziemnomorskiego klimatu regionu, charakteryzującego się np. naprzemiennym występowaniem zimnych wiatrów północnych i ciepłych południowych. Dzięki powszechnej dostępności i walorom zdrowotnym, jabłka są świetnym i jednym z najprostszych uzupełnień kompletnej diety.
![apple_lekkie](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_tVajF5PoiGb5uLErtKv52bdB685gBeELhbc1KuqLOO6oGxEA4vEscoW44LpFGr0X7UL_BHhzZJTljeWoVUThhEg9xn8lI5PgayRmE4RxMOih4EJJmtgyMlAIlwjXfZZRJ25ft_YhnMzQ=s0-d)
Istotnym elementem zrównoważonej diety jest także białko, dostarczane organizmowi głównie poprzez spożycie mięsa. W Południowym Tyrolu mięso było i jest bardzo ważną częścią diety. Dostarcza dużo energii - tak niezbędnej w górskim klimacie i częstym wysiłku fizycznym. Region od dawna słynie z produkowanego tam Speck’u, czyli wędzonego udźca wieprzowego. Jego walory odżywcze, umiarkowana wartość kaloryczna i wysoka zawartość białka sprawiają, że Speck z Południowego Tyrolu ChOG jest produktem wyjątkowym –nie tylko wartościowym, lecz i niezwykle smacznym. Różnorodne sposoby jego przyrządzenia sprawiają, że doskonale nadaje zarówno do przystawek, jak i dań głównych.
Zwyczaj podawania wina do różnych posiłków, przybyły do Polski z Francji i Włoch, staje się w Polsce coraz bardziej popularny. Warto je podawać, nie tylko ze względu na jego walory smakowe, lecz i zdrowotne – niewielki ilości tego trunku pozytywnie wpływają na nasz organizm. Istotne jest by było jak najbardziej naturalne i najwyższej jakości, takie jak znakomite Wina z Południowego Tyrolu DOC. Ich zróżnicowane walory zapachowo-smakowe sprawiają, najlepiej oddają charakter jednego z najlepszych obszarów winiarskich na świecie. Wśród południowotyrolskich odmian najbardziej znane są: Gewürztraminer, Schiava i Lagrein (trzy szczepy autochtoniczne), lecz także Pinot Bianco, Sauvignon i Pinot Nero. Wszystkie te wina łączą w sobie śródziemnomorski urok i północną subtelność, co wraz z niezwykłym środowiskiem w jakim powstają sprawia, że są niepowtarzalne. Dowodem jakości jest fakt, że 98% powierzchni uprawnej winnic jest objętych regulacją DOC. Wszystko to razem wzięte sprawia, że Południowy Tyrol pod względem win wiedzie absolutny prym we Włoszech.
![wine_lekkie(1)](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_uVrA4JKcPihPkOIXQJIsMJrmm4npuetyuDse4GXAkIHmjmYxJl1hGm09IIqInJ-HgeD4NDt0c7FDr6cMj2Vl5IKrTor3PXCGut9g3pA_UJB6t5yGCra0T4D6pfKkn5tRpN1G2UYR5qtQ=s0-d)
W obecnych czasach konsumenci przywiązują coraz większą wagę do jakości kupowanej żywności, dlatego Unia Europejska wprowadziła system znakowania produktów, ułatwiający dokonywanie świadomych wyborów. Oznakowania te - ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) oraz DOC (Denominazione di Origine Controllata) - wskazują m.in. na pochodzenie geograficzne, stosowanie tradycyjnych składników lub metod produkcji (również ekologicznych).
Kampania „Nowe europejskie bezpieczeństwo żywności”, w którym ww. południowotyrolskie produkty pełnią rolę ambasadorów jakości, jest realizowany we współpracy z Konsorcjum Producentów Jabłek z Południowego Tyrolu, Konsorcjum Ochrony Speck’u z Południowego Tyrolu i Związkiem Spółdzielni Winiarskich Południowego Tyrolu. Projekt jest finansowany przez Unię Europejską i Republikę Włoską, a realizowany we Włoszech, Niemczech, Czechach i Polsce.
Slow Food po włosku, czyli skarby Południowego Tyrolu
Jabłka, Wina i Speck z Południowego Tyrolu opatrzone unijną gwarancją pochodzenia, smaku i tradycji są gwarantem zdrowia. W tym włoskim rejonie każdy poczuje, co to jest prawdziwy Slow Food.Co roku, po okresie zimowym organizm potrzebuje wzmocnienia i regeneracji. Najprostszym sposobem na uzupełnienie deficytów jest odpowiednia dieta. Oprócz tego „co” jemy, istotne jest by te produkty były wysokiej jakości. W Południowym Tyrolu/Südtirolu we włoskich Dolomitach jest to oczywiste, gdyż rolnictwo i gotowanie od zawsze odgrywaj tam dużą rolę. Regionalne produkty są efektem połączenia alpejskiej tradycji, szacunku dla środowiska i śródziemnomorskiej pasji do jedzenia.
Jakość produktu zależy przede wszystkim od metod upraw czy hodowli oraz sposobu przetwarzania. Prostota, zgodność z naturą oraz ścisła kontrola zwiększają prawdopodobieństwo, że produkt dostarczy maksimum swoich wartości. Czołowe są antyoksydanty, czyli naturalne substancje roślinne wspomagające mechanizmy obronne komórek i opóźniające ich starzenie się. Poza tym wpływają także pozytywnie na układ pokarmowy, gdyż pobudzają wytwarzanie enzymów trawiennych oraz ułatwiają wchłanianie substancji odżywczych. Antyoksydanty znajdują się w naprawdę wielu produktach, szczególnie w warzywach i owocach – bardzo bogate w nie są jabłka, których spożycie podnosi odporność organizmu. Kolejnym produktem zawierającym wiele drogocennych składników jest wino czerwone – znajdują się tam nie tylko polifenole, lecz i wiele witamin. Z kolei Speck, czyli wędzony udziec wieprzowy, obfituje głównie w proteiny. Jest doskonały dla tych, którzy chcą spożywać produkty lekkie, o niskiej zawartości węglowodanów.
Chrupiące i soczyste Jabłka z Południowego Tyrolu ChOG biorą swoje smakowite i zdrowotne właściwości m.in. z korzystnego położenia geograficznego i alpejsko-śródziemnomorskiego klimatu regionu, charakteryzującego się np. naprzemiennym występowaniem zimnych wiatrów północnych i ciepłych południowych. Dzięki powszechnej dostępności i walorom zdrowotnym, jabłka są świetnym i jednym z najprostszych uzupełnień kompletnej diety.
Istotnym elementem zrównoważonej diety jest także białko, dostarczane organizmowi głównie poprzez spożycie mięsa. W Południowym Tyrolu mięso było i jest bardzo ważną częścią diety. Dostarcza dużo energii - tak niezbędnej w górskim klimacie i częstym wysiłku fizycznym. Region od dawna słynie z produkowanego tam Speck’u, czyli wędzonego udźca wieprzowego. Jego walory odżywcze, umiarkowana wartość kaloryczna i wysoka zawartość białka sprawiają, że Speck z Południowego Tyrolu ChOG jest produktem wyjątkowym –nie tylko wartościowym, lecz i niezwykle smacznym. Różnorodne sposoby jego przyrządzenia sprawiają, że doskonale nadaje zarówno do przystawek, jak i dań głównych.
Zwyczaj podawania wina do różnych posiłków, przybyły do Polski z Francji i Włoch, staje się w Polsce coraz bardziej popularny. Warto je podawać, nie tylko ze względu na jego walory smakowe, lecz i zdrowotne – niewielki ilości tego trunku pozytywnie wpływają na nasz organizm. Istotne jest by było jak najbardziej naturalne i najwyższej jakości, takie jak znakomite Wina z Południowego Tyrolu DOC. Ich zróżnicowane walory zapachowo-smakowe sprawiają, najlepiej oddają charakter jednego z najlepszych obszarów winiarskich na świecie. Wśród południowotyrolskich odmian najbardziej znane są: Gewürztraminer, Schiava i Lagrein (trzy szczepy autochtoniczne), lecz także Pinot Bianco, Sauvignon i Pinot Nero. Wszystkie te wina łączą w sobie śródziemnomorski urok i północną subtelność, co wraz z niezwykłym środowiskiem w jakim powstają sprawia, że są niepowtarzalne. Dowodem jakości jest fakt, że 98% powierzchni uprawnej winnic jest objętych regulacją DOC. Wszystko to razem wzięte sprawia, że Południowy Tyrol pod względem win wiedzie absolutny prym we Włoszech.
W obecnych czasach konsumenci przywiązują coraz większą wagę do jakości kupowanej żywności, dlatego Unia Europejska wprowadziła system znakowania produktów, ułatwiający dokonywanie świadomych wyborów. Oznakowania te - ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) oraz DOC (Denominazione di Origine Controllata) - wskazują m.in. na pochodzenie geograficzne, stosowanie tradycyjnych składników lub metod produkcji (również ekologicznych).
Kampania „Nowe europejskie bezpieczeństwo żywności”, w którym ww. południowotyrolskie produkty pełnią rolę ambasadorów jakości, jest realizowany we współpracy z Konsorcjum Producentów Jabłek z Południowego Tyrolu, Konsorcjum Ochrony Speck’u z Południowego Tyrolu i Związkiem Spółdzielni Winiarskich Południowego Tyrolu. Projekt jest finansowany przez Unię Europejską i Republikę Włoską, a realizowany we Włoszech, Niemczech, Czechach i Polsce.
Speck ponad wszystko. Takiego jak w Tyrolu nie ma nigdzie
OdpowiedzUsuńPodobno sa tam zabiegi spa na bazie jabłek
OdpowiedzUsuńByłam tam raz o z pewnością wrócę
OdpowiedzUsuń