Bougnettes,

Bougnettes catalanes na francuski Tłusty Wtorek (przepis)

5.2.13 Anonimowy 0 Comments

W Polsce „pączkowo” obchodzimy Tłusty Czwartek, we Francji, obchodzi się natomiast Tłusty Wtorek, który przypada właśnie dziś! Proponujemy Wam więc specjał z Langwedocji przyrządzany specjalnie na tę okazję, tzw. Bougnettes - przepyszne placki o złotawym kolorze, smażone i przyrządzane na słodko.
fot. SUD DE FRANCE DÉVELOPPEMENT TOURISME LANGUEDOC-ROUSSILLON

Przepis na Bougnettes
Składniki na 50-60 placków:

  • 1 kg mąki

  • 6-8 jajek

  • starta skórka z 3 cytryn

  • 1 kostka zakwasu (z piekarni)

  • szczypta soli

  • 125-150g masła

  • 90 ml aromatu pomarańczowego

  • 1 lub 2 l oleju (dobrej jakości, do smażenia)

  • 500 gram cukru pudru


Sposób przygotowania
Rozcieńczyć zakwas roztopionym masłem. Rozbić jajka, dodać aromat pomarańczowy i skórkę z cytryny.
Wsypać mąkę i sól do dużej salaterki, następnie dodać dwie wcześniejsze mikstury, jedna po drugiej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać jeszcze trochę masła, jeśli jest zbyt kleiste dodać więcej mąki.
Kiedy ciasto zacznie się formować i odklejać od ścianek salaterki, wysypać trochę mąki na stół i zacząć je ugniatać. Aby ciasto dobrze wyrosło i łatwo się je formowało, musi być długo ugniatane.
Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, pozostawić je na dwie-trzy godziny przykryte ściereczką, w chłodnym miejscu, gdzie nie ma przeciągów. Ciasto musi wyrosnąć, mniej więcej dwukrotnie zwiększając swoją objętość.
Odciąć pierwszy, pięciocentymetrowy paseczek i pozostawić miskę dalej pod przykryciem. Pokroić ten paseczek na pięciocentymetrowe kawałki surowego ciasta.  Formować  je w palcach możliwie jak najcieniej i równomiernie.
Wlać olej na rozgrzaną patelnię, włożyć delikatnie pierwszą partię przygotowanego wcześniej ciasta. Kiedy olej zaczyna wrzeć oznacza to,że jest już wystarczająco gorący.  Placki zwiększają swoją objętość podczas smażenia. Kiedy placek jest już przysmażony z jednej strony, odwrócić go przy pomocy widelca i obsmażyć z drugiej strony. Przysmażony z obu stron, położyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

źródło pl.franceguide.com

0 comments: