EUROPA,

Hiszpania | Pintxos - ikona kuchni baskijskiej

8.10.18 mm 0 Comments

 

Chcecie dobrze zjeść w Hiszpanii? Wybierzcie się do Kraju Basków. Słynne pintxos to ikona kuchni baskijskiej, o której mówi się, że to wysokiej jakości kuchnia w miniaturze. Pintxos w swojej ofercie mają najwięksi, o światowej renomie, kucharze Kraju Basków i Hiszpanii, między innymi: Juan Mari Arzak, Martín Berasategui czy Pedro Subijana. Polecamy wizytę w ich restauracjach.


Hiszpania, Hiszpania co zjeść, Hiszpania pintxos, Kraj Basków co zobaczyć, kuchnia baskijska,
Gastronomiczny wypad do San Sebastián. Taras w La Perla © San Sebastián

Jeśli szukasz miejsca, w którym mógłbyś przeżyć intensywne doznania kulinarne, to jest nim Gipuzkoa, w Kraju Basków, na samej północy Hiszpanii. Szefowie kuchni o światowej renomie, jak Juan Mari Arzak, Martín Berasategui czy Pedro Subijana, wybrali tę ziemię, by stworzyć tutaj swoje restauracje. Będąc tam, możesz spróbować słynnych pintxos (wysokiej jakości kuchnię w miniaturze), zwiedzić tradycyjne wytwórnie cydru, poznać słynną stolicę San Sebastián… Jest to proste w realizacji, gdyż została dla Ciebie stworzona cała seria Wypadów Gastronomicznych, w których wszystko zostało zorganizowane. Chciałbyś się dowiedzieć, które to?


San Sebastián, gastronomiczny cel podróży

Wypad Gourmet „Kuchnia baskijska” proponuje skosztowanie menu tradycyjnej kuchni o uwspółcześnionych daniach. 

Terytorium „pintxos”

Podczas Wypadu “San Sebastián z Pintxos” profesjonalny przewodnik towarzyszy w znanych lokalach Starego Miasta, byś mógł skosztować jego kuchni w miniaturze. Możesz również wybrać „Szlak pintxos” po miejskich barach. Wolisz samodzielnie przygotować menu? Podczas „Warsztatów pintxos” będziesz mógł stworzyć swoje pintxos w rybackiej wiosce San Juan, pięć minut od San Sebastián.

Świat wytwórni cydru 

Wzięcie udziału w produkcji cydru w Guipuzkoa to wspaniałe doświadczenie kulinarne i kulturalne. Ludzie siadają przy dużych, drewnianych stołach, jedzą dorsza, stek, ser i marmoladę z pigwy z orzechami oraz oczywiście piją cydr bezpośrednio z kupelas (drewnianych beczek). A gdy ktoś jest spragniony, podnosi się z okrzykiem: Txotx! Ciekawe, prawda? Przeżyj to podczas Wypadu „Świat Jabłka”, gdzie oprócz jedzenia w wytwórni cydru otrzymasz paczkę produktów i zwiedzisz z przewodnikiem Muzeum Cydru „Sagardoetxea”.

Produkty jakościowe w wyjątkowych miejscach 

Inne opcje: wypady, by zwiedzić piwnice popularnego wina białego Txakoli, trasy po Idiazabal, by poznać i degustować jego słynny ser, lub zwiedzanie popularnego targowiska w Ordizia.Większość tych wycieczek obejmuje zakwaterowanie i dodatkowe atrakcje, jak zwiedzanie z przewodnikiem w języku hiszpańskim, angielskim i francuskim. 

0 komentarze: