POLECAMY

03.11.2017

Tasty Stories. Historie pisane smakiem


Trzej mężczyźni. Każdy o silnym charakterze i pomysłach, jakie zwykle skrywa przed światem. Przyszedł jednak moment, w którym zamiast ze sobą rywalizować, postanowili stworzyć zespół. Wyposażeni w najlepsze regionalne produkty połączyli pasję, wiedzę i doświadczenie. Na Wzgórzach Dylewskich spotkali się Łukasz Wojtas, Janusz Myjak i Przemysław Gryz, wszyscy szefowie kuchni Hoteli SPA Dr Ireny Eris. Po raz pierwszy w historii. Co z tego wynikło?

Łukasz Wojtas, Janusz Myjak i Przemysław Gryz fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie

Mieszanka ta pozwoliła na wydanie wspaniałej kolacji w Gospodzie Sielanka, znajdującej się na terenie Hotelu Dr Irena Eris Spa na Wzgórzach Dylewskich w Wysokiej Wsi. To już druga taka historia opowiedziana smakiem. Pierwsza odbyła się w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. Podróż po Beskidzie Niskim dała gościom możliwość zajrzenia do sadu i do winnicy, łowienia pstrągów, spróbowania kozich serów i miodu. Uwieńczeniem tych górskich wędrówek było "Śniadanie na Trawie" z lokalnymi producentami oraz ekskluzywna kolacja "Flora i Fauna", podczas której połączyli swoje siły wybitni polscy szefowie kuchni. Zaproszenie Janusza Myjaka, szefa kuchni hotelowej restauracji Szósty Zmysł przyjęli Marcin Filipkiewicz (Restauracja Copernicus, Kraków) i Jacek Grochowina (Nolita Restaurant, Warszawa).

Na Wzgórzach Dylewskich, podczas drugiego spotkania z serii "Tasty Stories", spotkali się szefowie kuchni trzech Hoteli SPA Dr Irena Eris – Łukasz Wojtas (Restauracja Romantyczna na Wzgórzach Dylewskich, Janusz Myjak (Restauracja Szósty Zmysł w Krynicy-Zdroju) i Przemysław Gryz (p.o. Szef Kuchni w Restauracji Art Déco w Polanicy-Zdroju). Trójka wyjątkowych, niepokornych szefów kuchni, pochodzących z różnych zakamarków Polski, która na Mazurach stworzyła team idealny. Rzadko zdarza się obserwować tylu szefów kuchni grających do jednej bramki. Brzmi to zadziwiająco, ale tutaj tak właśnie było.


Hotel Dr Irena Eris Spa na Wzgórzach Dylewskich fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie

"Tasty Stories" na Wzgórzach Dylewskich miało trzy odsłony. Wszystkie równie ciekawe, równie smaczne.

Kolacja w Rybakówce

Wszystko zaczęło się w piątkowy wieczór. Rozświetlona dziesiątkami lampionów Rybakówka, usytuowana na terenie hotelu, prezentowała się bajkowo. Podczas tego spotkania nasi szefowie kuchni na nowo definiowali pojęcie kuchni regionalnej. Serwowali dania okolicznych producentów, którzy małymi krokami starają się rewolucjonizować przemysł żywieniowy. Idea Chef's Table w tym przypadku przybliżyć miała pracę ludzi, którzy zwykle skrywają się gdzieś w cieniu. Konsekwentnie promują produkty, w które wkładają całe swoje serce, a które są efektem połączenia kreatywności, pasji i wiedzy w równych proporcjach.
Przy grillu i ognisku, na świeżym powietrzu, główną rolę grały ryby. Można było spróbować wędzonego jesiotra, sielawy, siei i pstrąga, produktów pochodzących z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej Jarosława Parola, który opiera swoją produkcję na lokalnych surowcach i tradycyjnych metodach przetwórczych. Szefowie kuchni i kucharze z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie przygotowali pasztety rybne, paprykarz, ryby marynowane (były okoń, leszcz, płoć). Ogromnym powodzeniem cieszyła się biała kiełbasa z pstrąga serwowana na puree z chrzanu i gotowana na ogniu zupa rybna. Dodatkami do rybnych specjałów były sałatka z buraków, z kozim serem i czarnuszką, kiszone rydze, kiszone warzywa i soki z warzyw oraz chleby na naturalnym zakwasie. Były też desery. Ciasto żurawinowe nie miało sobie równych, podobnie jak marchewkowe i dyniowe. Nie brakowało koneserów wybornych nalewek staropolskich od Karola Majewskiego i grzanego piwa z browaru Kormoran.
Spotkanie było wyjątkowe nie tylko za sprawą smaków. Mogli w nim bowiem uczestniczyć, poza hotelowymi gośćmi, okoliczni mieszkańcy. Idealny pomysł na integrację przy stole.


fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie

Śniadanie w Hotelu

Sobotni poranek witał zebranych w hotelowym lobby gości zastawionymi bo brzegi stołami, pełnymi regionalnych wspaniałości. Gwiazdami byli tu ludzie niezwykli - młynarze, rybacy oraz producenci owczych serów. I na to spotkanie wstęp był wolny. Mógł w nim uczestniczyć każdy.
Jarosław Parol z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej serwował bezkonkurencyjną w smaku wędzoną rybę. Stèphane Lefevre, właściciel Owczarni Lefevre oczarował swoimi fantastycznymi serami wytwarzanymi z mleka owiec rasy Lacaune. Tylko z niego można zrobić roquefort, ulubiony ser Stéphane’a, który oprócz krążków z niebieską pleśnią prezentował owcze twarożki. Mieczysław Babalski z firmy Bio Babalscy nie musiał długo udowadniać że rolnictwo ekologiczne to jego wieloletnia pasja. Na śniadanie przywiózł ekologiczne makarony, mąki oraz płatki. Mariusz Białek, posiadający obecnie najliczniejsze stado bydła rasy Hereford zlokalizowane na Warmii, serwował wołowinę z mięsa krów rasy hereford, najwyższej jakości w Polsce.
Śniadanie nie mogłoby obyć się bez miodów. Przywieźli je ze sobą je pszczelarze – pasjonaci - Marta i Tomasz Wysokińskich z Siedliska Pasieka.
Atmosfera spotkania nie byłaby tak wyjątkowa, gdyby nie panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Pietrzwałdu ubrane w barwne regionalne stroje. I one przywiozły swoje smakowitości.


fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie


Kolacja w Gospodzie Sielanka

Zwieńczeniem spotkania "Tasty Stories" na Wzgórzach Dylewskich była kolacja w Gospodzie Sielanka. Utrzymana w regionalnym stylu chata z miejsca wprowadziła uczestników kolacji w klimat błogości, magii. Idealnie skrojone miejsce, w którym można poczuć prawdziwy klimat Mazur. Właśnie w Sielance nasi szefowie kuchni wykorzystali bogactwo lokalnych produktów, przyrządzając dania łączące w sobie regionalne receptury z nowoczesnymi, modnymi oraz tradycyjnymi – wracającymi do łask technikami, kulinarnymi.
W finałowej Kolacji Sielanka wzięli udział właściciele hotelu Irena Eris i Henryk Orfinger, przedstawiciele lokalnych władz oraz Gminy Ostróda – partnera zachodniomazurskiej odsłony "Tasty Stories", również goście hotelu.
Swoimi spostrzeżeniami na temat spotkania podzieliła się z gośćmi Irena Eris.
- Celem tego projektu jest propagowanie odpowiedniej jakości lokalnego jedzenia, do którego w naszych hotelach przywiązujemy ogromną wagę. Zauważyliśmy, że nasi goście przestali interesować się ilością jedzenia, skupiając się na jego jakości. My odkrywamy przednimi to, jakich mamy wspaniałych producentów, malutkie manufaktury, często firmy rodzinne - powiedziała właścicielka hotelu.

Głównym bohaterem kolacji była piec chlebowy, z którego wychodzą pachnące i chrupiące bochenki pieczywa. Zapach świeżego chleba wprowadza atmosferę sielskości i błogości. Taka właśnie była ta kolacja.
Szefowie kuchni gotowali na oczach gości. Wszystkie dania powstały z produktów pozyskanych od lokalnych dostawców. Śmiało można powiedzieć, że to śmietanka przedsiębiorców rozwijających skrzydła na terenie Mazur i Warmii. Z wysokiej jakości składników powstało dziesięciodaniowe, różnorodne menu. Wśród popisowych, autorskich dań znalazły się: kasza owsiana z serem, sum w tataraku, mazurska zupa rybna, kaczka z jabłkiem, sorbet z mirabelki, ogon wołowy z selerem, sery od Lefevre oraz deser – śliwka z piwem.

fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie
fot. Hotel Dr Irena Eris Spa Wzgórza Dylewskie


Szefowie kuchni chętnie dzielili się z gośćmi fachową wiedzą, okraszając swe opowieści zabawnymi historiami na temat poszczególnych dań czy składników. Wprowadzali tym ciepłą, sympatyczną atmosferę. Wiele na temat swoich produktów opowiadali sami producenci. Podczas kolacji emitowane były ich filmowe portrety.

Trudno nie wspomnieć też o winie, a precyzyjniej o winach, jakie do kolacji serwował Łukasz Bogumił sommelier Wineonline.pl.




* Spotkanie z Cyklu "Tasty Stories" odbyło się w dniach 20-22 października w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie

Prześlij komentarz

 
Back To Top