Dominikana: turystyka winna

1.7.14 Anonimowy 0 Comments






W Republice Dominikańskiej panują idealne warunki klimatyczne i glebowe do uprawy winorośli. Region Azua na południowym zachodzie Dominikany charakteryzuje się niską wilgotnością powietrza i wysokim procentem słonecznych dni. Właśnie dlatego Hotel OcoaBay zainwestował w budowę prywatnej winnicy i został pierwszym hotelem w regionie Karaibów, który łączy plaże, góry i turystykę winną.





„Kompleks hotelowy OcoaBay łączy zasady ekologicznej turystyki zrównoważonej przy zachowaniu naturalnego środowiska i naturalnych źródeł“ mówi o projekcie jego twórca Gabriel Acevedo.

Turystyka winna to kolejna wartość dodana Republiki Dominikańskiej jako destynacji turystycznej. Pierwsze winnica o powierzchni 7 000 m2 powstała tutaj w 2010 roku. Od tego czasu owoce zbiera się dwa razy do roku (w czerwcu i w grudniu). Z wysokiej jakości winogron produkuje się białe, czerwone i różowe wina.

Projekt od początku wspierali uznawani eksperci w dziedzinie win z Chile i z Hiszpanii. „Dzięki wysiłkom i cierpliwości panów Gabriela Acevedo i Soraya Méndeze, autorów tego projektu, Dominikana jest teraz wzorowym przykładem rozwoju enoturystyki także dla innych karaibskich krajów”, mówi znany hiszpański enolog Elías Pastor.

Elías Pastor nadmienił, że w trakcie jego 40-letniej praktyki w nigdy nie spotkał się z projektem, który góry i plaże łączyłby z uprawą wysokiej jakości wina. Turystyka winna w Hiszpanii dotyczy co roku czterech mln osób. Każda osoba wyda średnio 12 euro na degustację, wstęp na winne szlaki, zakup wina i zwiedzanie - dodał Pastor.

 




0 komentarze: