Kuchnia,

Kuchnia włoska zachwyca

6.9.11 MM 0 Comments

Włosi wielbią swoją kuchnię. Nie tylko tę wyszukaną i elegancką, lecz także swojską, domową. Niezależnie od tego co jest na talerzu, jedzą z szacunkiem i rozkoszują się każdym kęsem. Piękne podejście, które każdy powinien wdrożyć do swojego życia – zarówno ze względów zdrowotnych, jak i po prostu dla przyjemności.

Pizza i nie tylko



Pizza jest tak powszechna w Polsce, że wydawać by się mogło, że jest naszą narodową potrawą. Podobnie sprawa ma się ze spaghetti, chociaż Włosi narzekają, że wciąż nie potrafimy ugotować makaronu al dente. Może więc by zasmakować Włoch skusimy się na risotto? Zastanawiać może fakt, że potrawa ryżowa kojarzy się z Italią. Pierwotnie jednak została ona wprowadzona przez Arabów, którzy zdominowali Sycylię w późniejszym średniowieczu. Dzięki nim, ryż wśród Włochów zaczął cieszyć się ogromną popularnością przy kreowaniu nowych potraw, która do dziś nie maleje. Poza tym nie możemy zapomnieć o potrawach z owoców morza. Włoskie frutti di mare to przede wszystkim krewetki, kalmary i małże – występują jako dodatki do dań głównych, czyli pasta con frutti di mare, lub też jako dania główne, wymieszane z pikantnymi przyprawami w półmiskach.


Nie zapominajmy o tortellini, lasagne, ravioli. Również bez warzyw i ziół nie byłoby prawdziwie włoskiej kuchni. Dojrzewające w słońcu pomidory to podstawa wielu dań. Do tego oczywiście oregano i bazylia. Wszystko okraszone wyśmienitą oliwą.


Każdy, kto chce poznać prawdziwy smak Włoch, musi wiedzieć jak smakują tamtejsze szynki i sery: mozzarella wytwarzana w Kampanii czy Gorgonzola, dojrzewająca na północy w Lombardii.


Charakterystyczne smaki



Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, to nie tylko pizza i spaghetti. Każdy z regionów, a jest ich 20, szczyci się własnymi, charakterystycznymi receptami kulinarnymi.


Północ jest chłodniejsza, dominuje tu ryż, jada się więcej mięs, a do smażenia używa się tłuszczów zwierzęcych. W jaki sposób Włosi z północnej części kraju doceniają swe wyrafinowane smaki, warto zobaczyć choćby w Południowym Tyrolu. Niezwykłymi kulinarnymi wydarzeniami są tu Festiwal Truskawek, Festiwal Knedli, Festiwal Specku, Jarmark chleba i strudla, Dni Jogurtu czy Törggelen - jesienna tradycja, według której wiejskie gospody zapraszają na młode lokalne wino oraz sezonowe potrawy m.in. pieczone kasztany.


Południe Włoch jest jednym z najsłabiej gospodarczo rozwiniętych terenów w Europie. Kuchnia jest znacznie prostsza niż na północy kraju. Na talerzach dominują ryby i owoce morza. Można tu poznać smak niezliczonych gatunków makaronów okraszonych oliwą pierwszego tłoczenia, bakłażanów, pomidorów i domowego wina.







Coś słodko


Włoskich deserów nie sposób przecenić. Tiramisu, panna cotta, czy choćby lody to ulubione smaki milionów osób na całym globie. Dwa pierwsze z nich to słodkości pochodzące prosto z Italii. Do miana stolicy tiramisu pretenduje Wenecja, skąd pochodzi składnik deseru - twarożek mascarpone. Jednak Treviso, Siena i Florencja nie poddają się, każde z miast uznaje deser jako swój, ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy.


Natomiast panna cotta uznawana jest za tradycyjną piemoncką potrawę, którą przyrządza się we Włoszech od czasów Karola Alberta, króla Sardynii i Piemontu (XVIII-XIXw.).


Do deseru oczywiście kawa, rzecz tak potrzebna do życia jak oddychanie. Picie tego napoju to w Italii prawdziwa sztuka. Do każdej pory dnia przypisana jest inny jej rodzaj, czy dokładniej mówiąc sposób parzenia i podawania. Najbardziej kojarzone z Włochami jest oczywiście espresso.


Fot pojechanewakacje.pl


 

0 komentarze: