Przepisy kulinarne

PRZEPIS: Bacalhau zapiekany w śmietanie

18.7.11 Anonimowy 0 Comments

Mawia się, że można go przyrządzić na 365 sposobów, czyli tyle, ile jest dni w roku. Każdy z regionów ma swój unikalny sposób jego przyrządzania.

Swój kulinarny przebój Portugalczycy zawdzięczają żeglarzom, którzy pływając długie miesiące po morzach, musieli w prosty sposób rozwiązać problem psucia się jedzenia. Jak podają kroniki, wielki portugalski żeglarz João Fernandes Lavrado pod koniec piętnastego wieku powrócił do kraju z ładowniami pełnymi zasolonych ryb. Mimo czasu, które spędziły na statkach, wciąż nadawały się do spożycia. I to był przełom, od którego zaczęła się niemijająca popularność dorsza. Specjał stał się podstawą wyżywienia portugalskich marynarzy. Wkrótce miłością do solonego dorsza zapałało całe społeczeństwo.



Bacalhau com natas


(Bacalhau zapiekany w śmietanie)



Składniki




  • 600 gr bacalhau

  • 2 średnie cebule

  • 30 gr mąki

  • 30 gr masła

  • 1,5 l mleka

  • 0,25 l słodkiej śmietanki (najlepiej 22%)

  • Liść laurowy

  • Sól

  • Pieprz

  • ½ kg ziemniaków


Wykonanie:


Bacalhau (solony i suszony dorsz) należy odmoczyć w wodzie przez noc zmieniając kilkakrotnie wodę aby usunąć z niego nadmiar soli. Ugotować bacalhau w czystej wodzie i rozdrobnić na małe kawałki.


Cebulę pokroić w drobne krążki. Ziemniaki pokroić w drobne słupki i usmażyć jak frytki.


Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę dobrze mieszając. Dodać powoli mleko wciąż mieszając i zagotować . Na koniec doprawić solą i pieprzem i dodać śmietankę. Sos powinien mieć kremową konsystencję.


Zeszklić cebulę na oliwie z oliwek i dodać do niej rozdrobniony bacalhau. Lekko podsmażyć.


Do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem przełożyć bacalhau z cebulą. Na wierzch położyć ziemniaki a na koniec sos ze śmietanki. Zapiec w piekarniku.



Czytaj też


PRZEPIS: Cataplana z Ryb i Owoców Morza

0 komentarze: