Kaszubska kuchnia,

Kaszuby - tego musisz spróbować

26.7.20 mm 0 Comments

Kaszubska kuchnia zaskakuje. Jest wyjątkowa, choć prosta. Czego trzeba spróbować będąc na Kaszubach? Gdzie zjemy najsmaczniejsze dania? Sprawdźcie!

 

Zanim przejdzie do kwestii gdzie, ustalmy co koniecznie trzeba skosztować podczas wizyty na Kaszubach. A tu rekomendacja jest oczywista – ruchanki. Pod jedną z najbardziej intrygujących nazw w całej polskiej kuchni kryją się… słodkie racuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego, często z dodatkiem jabłek i cukru pudru, popularne przed laty na Kociewiu i Kaszubach. Dlaczego ruchanki? Ano dlatego, iż ciasto służące do ich wypieku musiało być uprzednio dobrze „wyruchane”, czyli po prostu wyrobione i wyrośnięte. Początkowo głównym składnikiem były resztki ciasta używanego po wypieku chleba – w myśl zasady, że w dobrym gospodarstwie nic nie ma prawa się zmarnować. Później jednak coraz częściej zaczęto robić również ruchanki drożdżowe, które z czasem stały się nieodłącznym elementem lokalnego menu na czas karnawału. Dziś można ich skosztować przede wszystkim na kaszubskich jarmarkach i targach produktów regionalnych.

 
Kaszuby co jeść, Kaszuby kuchnia, Kaszubska kuchnia, Kaszuby gdzie jeść, Podróże, Polska, Kaszuby ruchanki,
***


Jaś Kowalski Club, Bytów


Nie tylko restauracja, ale i klub, w którym występowały takie osobliwości polskiej estrady jak Aga Zarian,  Tomasz Szukalski czy Piotr Wojtasik. Czy po występach kosztowali coś z menu restauracji? Tego nie wiemy, ale wierzymy, że serwowane tu  tatar z gęsiny czy pierogi z kaczką zrobiłby na nich nie mniejsze wrażenie, co na nas.

Modra Sobótka, Kartuzy


Perła Kaszub 2017 – najlepsza restauracja regionalna roku w woj. pomorskim i laureat konkursu Orły Gastronomii 2019 – wybór klientów. Już wyróżnienia mówią same za siebie. Jako że jednak podczas jedzenia się nie mówi, polecamy spróbować tutejszych śledzika po kaszubsku, piersi z kaczki marynowanej w świeżych pomarańczach czy pierogów z gęsiną i wędzoną śliwką w sosie kurkowym. To dopiero odbiera mowę w gębie.

 Gospoda Podzamcze, Czaplinek


Chyba najbardziej kolorowy punkt na mapie Czaplinka – za sprawą wielobarwnej elewacji budynku gospody, a także rozpiętości tutejszego menu. W ofercie lokalu zupy, ryby, pierogi i dania mięsne, w tym przyrządzane na bazie wysokiej jakości wołowiny. Trawienie po biesiadzie poprawia siesta w ogródku letnim lub na pomoście.

Stary Browar Kościerzyna


3w1: miejsce nr. 1 na kulinarnej mapie Kaszub dla amatorów złotego trunku, a także rodzinna restauracja i pizzeria  z opalanym drewnem piecem sprowadzonym prosto z Włoch. Specjalnością lokalu są dania polskie i regionalne przygotowane według w autorskich receptur Szefa Kuchni.  Smakują dobrze, jeszcze lepiej w towarzystwie piwa z browaru o ponad stupiećdziesięcioletniej tradycji. Sprawdźcie sami!

za Travelist

0 komentarze: