Przepis: Poncz z Południowego Tyrolu

1.12.14 Anonimowy 0 Comments

Adwent w Południowym Tyrolu to czas niezwykły. Małe i proste rzeczy cieszą, pozwalając przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia. Poncz pomarańczowo-jabłkowy (z dodatkiem alkoholu lub bez) pozwala poczuć ten niesamowity czas. Oto przepis:

poncz południowy tyrol przepis

POTRZEBUJESZ...

  • 10 pomarańczy

  • 4 cytryn

  • 1 laskę cynamonu

  • 1 kawałek świeżego imbiru

  • 2 goździki

  • 1 liść laurowy

  • 800 g cukru

  • 1 litr jasnego lub ciemnego rumu

  • 1 butelkę Alto Adige Pinot Bianco


Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryn. Pokrój imbir w paski. Dorzuć pozostałe składniki i doprowadź do wrzenia, następnie odcedź. Dolej odpowiednią ilość wrzącej wody. Podawaj na gorąco.

Bezalkoholowy ponch jabłkowy

Przyprawy jak powyżej. Doprowadź do wrzenia 2 litry soku jabłkowego wymieszanego z sokiem z 4 cytryn.

 

 

0 komentarze: