Austria,

Wiedeń: nauka gotowania w Kochsalon

23.3.15 Anonimowy 0 Comments

Wyrafinowana kuchnia wegetariańska, ryby, mięso… w tym miejscu nawet odporni na wiedzę związaną z kulinariami, nauczą się gotować przysmaki i  podejdą kreatywnie do tworzonego menu. Bo wiedeński Kochsalon to miejsce z duszą.






W Wiedniu od lat prężnie rozwija się ruch slowfoodowy. Przekonamy się o tym na przykład w Kochsalon, gdzie posiłki serwowanej tu kuchni austriackiej przygotowane są z naturalnych, regionalnych i sezonowych składników, często w bardzo nowoczesnych formach.
Ale, ale… Kochsalon to nie tylko wielokrotnie nagradzana i znana z wysokiej jakości potraw w restauracja w Wiedniu.  To też warsztaty dla chcących nauczyć się, co z czym w kuchni smakuje najlepiej. Można gotować w mniejszych lub większych grupach. Wszystko zależy od preferencji uczniów, którzy w tym miejscu pracują w niesamowitej, przyjaznej atmosferze. Nie ma tu karcących nauczycieli. Jest za to Karl Eduard Wrenkh, miły i cierpliwy mistrz sztuki kulinarnej. Uczy, szkoli, czasami coś poprawi. Przygotowane pod jego okiem potrawy, sami uczniowie zjadają z zachwytem. Najlepszą rekomendacją dla tego miejsca jest fakt, iż uczniów z całego świata, chcących dowiedzieć się na czym polega  tajemnica tworzenia smaków, nie brakuje.
Salon gotowania i zarazem restaurację znajdziemy w centrum Wiednia, kilka minut spacerem od katedry Świętego Szczepana. Schowała się z dala od  turystycznego zgiełku. Będąc w Wiedniu, warto znaleźć miejsce, w którym kultywuje się staroaustriackie tradycje, ale jednocześnie potrawy przygotowuje się w nowoczesny sposób.


0 comments: