Bartosz Budnik,

"Romantyczna" w hotelu SPA dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie najlepszą restauracją w Polsce

29.10.13 Anonimowy 0 Comments

W trzeciej edycji konkursu Poland 100 Best Restaurants 2013 tytuł Najlepszej Restauracji w Polsce otrzymała Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.



Do miana najlepszej restauracji, jedynego w Polsce tego typu konkursu, kandydowało ponad 540 obiektów. Aby zagwarantować jak najbardziej wiarygodną ocenę, każda z restauracji została poddana tajnemu audytowi (tzn., że wizytujący je inspektorzy ujawniają się po opłaceniu rachunku). Na ocenę końcową miały też wpływ głosy rekomendacji wystawionych przez konsumentów. Ocenie podlegały nie tylko walory smakowe dań, ale również jakość obsługi oraz wystrój i klimat restauracji.

Szefem restauracji Romantycznej jest Bartosz Budnik. Kaszub i miłośnik kuchni staropolskiej.

- To wielkie wyróżnienie znaleźć się w gronie najlepszych - mówi Budnik. - Mam to szczęście, że praca jest jednocześnie moją pasją. Każdego dnia myślę jak ze zwykłych produktów stworzyć coś niezwykłego, nadać potrawie wykwintny charakter, zachowując przy tym najlepsze walory smakowe.

Dlatego dania Budnika znajdują uznanie nie tylko u krytyków kulinarnych, ale przede wszystkim u gości restauracji. Od 2006 roku restauracja posiada rekomendację Slow Food Polska. Dzisiaj o ten tytuł zabiegają restauracje z całej Polski. Menu w Romantycznej powstaje w oparciu o sezonowe produkty lokalne, dlatego nie ma stałych pozycji w karcie. Za każdym razem, kiedy zawitamy do restauracji czekają na nas kulinarne niespodzianki. Szczególnie atrakcyjnie jawi się menu degustacyjne składające się z pięciu potraw, które serwowane w odpowiedniej kolejności tworzą spójną kompozycję smakową.

W gronie finalistów Poland 100 Best Restaurants znalazła się jeszcze jedna restauracja należąca do Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój - "Szósty Zmysł", a prowadzona przez szefa kuchni Janusza Myjaka, zdobywając tytuł Grand Award - trzy widelce w kategorii najlepszych restauracji w Polsce.

0 comments: