Austria,

Wiedeń: nowości w świecie restauracji

4.9.13 Anonimowy 0 Comments

Dwa teatry dla smakoszy i nowe lokale pod znakiem kuchni wiedeńskiej – w zupełnie nowoczesnej interpretacji lub całkiem jak u mamy: świat wiedeńskich restauracji znajduje się w ciągłym ruchu.




Na 25.10.2013 zapowiedziano otwarcie nowego wiedeńskiego teatru dla smakoszy - Reinhard Gerers teatro. Gerer, który wcześniej prowadził między innymi restaurację Korso w hotelu Bristol, Magdalenenhof i Gourmet-Theater Palazzo, w swoim własnym projekcie łączy wiedeński styl życia i urok międzynarodowego varietés z wybornym czterodaniowym menu. Do spektaklu, na który składają się magia, komedia i akrobacja, podawane będą między innymi kulinarne kompozycje z ziemniaków i boczku z mangalicy, małże, sarnina na białej polencie i czekoladowa trylogia. Sceną teatru Gerera jest wiedeński Spiegelpalast o eleganckich wnętrzach w stylu secesyjnym.

30.10.2013 swoich pierwszych gości zaprosi Toni Mörwald Palazzo. Tym samym Toni Mörwald pójdzie w ślady Reinharda Gerera, który od 2003 roku prowadził Gourmet-Theater Palazzo w Wiedniu. Układając swoje menu Mörwald szczególną wagę przykłada do regionalnej kuchni i najlepszej jakości składników. Temat serwowanego do kolacji nowego spektaklu to „Pożeracze serc i dreszczyk emocji”. Podobnie jak teatro Reinharda Gerera pałac luster Mörwalda stawia na atmosferę secesji i niezliczone, odbijające światło szklane powierzchnie.

Latem 2013 roku na deptaku w sercu wiedeńskiego Śródmieścia otwarto restaurację Labstelle. Nowy lokal interpretuje tradycyjną kuchnię wiedeńską w całkiem nowoczesny sposób. Żywność pochodzi od wybranych regionalnych producentów – warzywa od wiedeńskiego ogrodnika, kozi ser z Lasu Wiedeńskiego, w karcie dań jest też sześć rodzajów chleba własnego wyrobu. Oprócz restauracji mieszczącej 70 osób jest też 45 miejsc w barze, gdzie podaje się miejscowe wina, a wieczorem didżeje dają pokaz swoich umiejętności. Od lipca 2013 w 4. dzielnicy działa restauracja Zur Herknerin. W lokalu dawnego sklepu instalacyjnego Stefanie Herkner gotuje klasyczne potrawy domowej kuchni, jak zupa z kluskami z kaszy manny, gulasz i gołąbki – takie, jakie robiła mama i babcia.

  • Reinhard Gerers teatro, Wiener Spiegelpalast beim Gasometer, Döblerhofstraße 20, 1110 Wien, www.teatro-wien.at; od 25.10.2013

  • Toni Mörwald Palazzo Gourmet-Theater, Spiegelpalast, Vorgartenstraße/Ausstellungsstraße, 1020 Wien, www.palazzo.org; 30.10.2013-2.03.2014

  • Labstelle, Lugeck 6, 1010 Wien, www.labstelle.at

  • Zur Herknerin, Wiedner Hauptstraße 36, 1040 Wien, www.zurherknerin.at






0 comments: