wszystko

Prague Food Festival 2012 - gastronomiczne wydarzenie roku
Rzeczywiście, na uczestników tej wyjątkowej imprezy czekają unikatowe degustacje. Patronat nad wydarzeniem objęli: Livia Klausová, małżonka prezydenta Republiki Czeskiej i Bohuslav Svoboda, prezydent miasta Pragi.W przygotowania aktywnie włączyła się także agencja CzechTourism z  projektem Czech Specials czyli Posmakuj Republiki Czeskiej, którego  celem jest promowanie tradycyjnej gastronomii czeskiej. Odwiedzający  będą mogli nie tylko spróbować czeskich specjałów, ale także  uczestniczyć w przedstawieniach artystycznych pod nazwą „Czeska sztuka  kulinarna“.
Prague Food Festival oferuje w tym roku mnóstwo nowości: 50 stoisk  gastronomicznych, 3 wielkie namioty, w których będą odbywać się  degustacje i ponad 500 miejsc siedzących! W czasie trzech dni festiwalu  spróbujemy przysmaków oferowanych przez dziesiątki najlepszych  restauracji, które otrzymały wysokie oceny w tzw. Rankingu Maurera  Grand  Restaurant 2012. Tegoroczna VI edycja zaproponuje także ciekawostki  gastronomiczne: chrząszcze i inne owady na słono i słodko, laboratorium  eksperymentalne, szlachetne trufle francuskie, marylandzkie kotleciki  krabowe z USA, lody z gruszkówką, mascarpone z truskawkami, balsamiczne  lody parmezanowe z figami, nadziewane żołądki kacze, żabie udka.
Po raz pierwszy w historii prowadzona będzie bezpośrednia sprzedaż  czeskich i międzynarodowych przysmaków różnych firm: Fair Trade, Spar  Premium, Country Life, Biopekárna Zemanka, La Bottega di Aromi/Finestra,  Sýrárna "Salaš Rýžovna“. Co godzinę, w Pawilonie do gry w piłkę na  Zamku Praskim, odbywać się będą workshopy gastronomiczne i bezpłatne  degustacje. Ciekawy workshop z konkursem o vouchery do certyfikowanych  restauracji Czech Specials odbędzie się w sobotę o godz. 13:30, pod  nazwą Czech Specials czyli kuchnia czeska tradycyjna czy nietradycyjna? Uczestnicy  będą  dyskutować między innymi o tym, czy w dzisiejszych czasach  atrakcyjniejsza jest klasyczna czy nowoczesna gastronomia czeska.
Podczas imprez odbywających się pod hasłem „Czeska sztuka  kulinarna", smakołyki kuchni czeskiej będzie można próbować, a nawet je  malować. Każdego dnia artyści z Artystycznego Atelier Malarstwo i  grafika, we współpracy z agencją CzechTourism, odkryją inne oblicze  kuchni czeskiej.
Oprócz specjałów gastronomii czeskiej, które zaoferują na przykład  certyfikowane restauracje hotelu zamkowego Chateau Mcely i Chateau St.  Havel, będzie można spróbować i  zakupić także włoskie produkty marki  Mammá, pochodzące od małych producentów włoskich. Najbardziej luksusowe  przysmaki i show z Andaluzji zaproponuje tradycyjnie agencja Extenda. Na  gości czeka także workshop Wariacje Oliwne, w wykonaniu Enrique  Sáncheza, należącego do najsłynniejszych hiszpańskich szefów kuchni.
Degustacje wina poprowadzi jedenastokrotny zwycięzca konkursów  sommelierskich w Czechach, zwycięzca mistrzostwa świata Habanosommelier  2004 Ivo Dvořák.
O zasadach łączenia piwa z jedzeniem opowie Václav Berka, starszy piwowar Pilzneńskiego Prazdroja.
Każdy będzie mógł wypróbować swych umiejętności w nalewaniu piwa,  pod okiem mistrza świata w nalewaniu piwa z roku 2010 Lukáša Svobody.  Najzdolniejsi otrzymają tytuł ucznia Pilsner Urquell PFF 2012 na stoisku  PU Master Bartender.
Zespół z Neapolu, andaluzyjskie flamenco, kubańscy muzycy!  Codziennie od 19:00 do 20:00 na stoisku La Casa de la Havana vieja -  Happy Hour i minikurs Salsy prowadzony przez szkołę tańca  exoticDANCEntre!
W tym roku po raz pierwszy na festiwalu zagości „Strefa zdrowia“. Odbędą się degustacje i spotkania ze specjalistami żywienia.
Będzie można dokonać pomiaru tkanki tłuszczowej, ilości wody,  cukru, ciśnienia krwi. Interspar Fresh Bar zaoferuje soki warzywne i  owocowe. Spróbujemy między innymi królewskiego napoju z zielonego  jęczmienia.
Więcej informacji czechtourism.com
źródło czechtourism.com
0 comments: