krewetki,
Krewetki à la plancha z dodatkiem adwokatu i zielonej cytryny.

Składniki:
Przygotowanie:
Pokroić adwokata, jabłka oraz ogórka na małe kawałeczki. Wymieszać wszystko z sokiem z zielonej cytryny dodając powoli oliwę z oliwek. Posolić oraz dodać pieprzu do smaku.
Obrać grejprfuty, usunąć pestki i pokroić na małe paseczki. Poprzekuwać krewetki wykałaczkami dla łatwiejszego smażenia. Posolić i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek.
Rozłożyć na talerzu krewetkę oraz kawałek grejpfruta na przemian. Dodać odrobinę adwokata.
Smacznego!
Autor: CRT Alsace
Zdjęcia : CRT Alsace
PRZEPIS: Krewetki à la plancha z dodatkiem adwokatu
Krewetki przygotować można na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Ile gustów, tyle przepisów. My proponujemy przygotowanie ich na sposób francuski.Krewetki à la plancha z dodatkiem adwokatu i zielonej cytryny.
Składniki:
- 16 średnich krewetek
- 2 grejpfruty
- 100 gramów adwokata
- 50 gramów jabłek
- 50 gramów zielonego ogórka
- ½ zielonej cytryny
- 5 ml oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz z Espelette
Przygotowanie:
Pokroić adwokata, jabłka oraz ogórka na małe kawałeczki. Wymieszać wszystko z sokiem z zielonej cytryny dodając powoli oliwę z oliwek. Posolić oraz dodać pieprzu do smaku.
Obrać grejprfuty, usunąć pestki i pokroić na małe paseczki. Poprzekuwać krewetki wykałaczkami dla łatwiejszego smażenia. Posolić i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek.
Rozłożyć na talerzu krewetkę oraz kawałek grejpfruta na przemian. Dodać odrobinę adwokata.
Smacznego!
Autor: CRT Alsace
Zdjęcia : CRT Alsace
0 comments: