![]() |
Fot. Travelerdeluxe.pl |
Wysmakowane dania w towarzystwie wyśmienitych win - hotel Sofitel Wroclaw Old Town po raz kolejny udowodnił, że wie, jak rozbudzić zmysły swoich gości. Specjalne spotkanie odbyło się w ramach Wine Days, trwającego miesiąc festiwalu wina organizowanego przez wszystkie hotele sieci Sofitel.
Marka Sofitel wywodzi się z Francji. Pierwsze skojarzenia
z Francją to wino i kuchnia - dwie dziedziny nierozerwalnie
związane z kulturą tego kraju.
Sofitel Wine Days to celebracja jednego z najważniejszych
elementów francuskiej kultury – Art De Vivre (sztuki życia).
![]() |
Fot. Travelerdeluxe.pl |
Sofitel Wroclaw Old Town, podobnie jak inni członkowie grupy Sofitel, po raz kolejny włączył się w obchody Sofitel Wine Days. Pomysł na świętowanie dni wina w ten sposób jest wybitnie trafiony. Od lat doceniają go uczestniczący w corocznych wydarzeniach goście. Tym razem częścią kalendarza niecodziennych wydarzeń pod wspólnym hasłem Sofitel Wine Days była uroczysta kolacja degustacyjna w restauracji Pan Tadeusz. Spotkanie z wyjątkowym wdziękiem prowadził Robert Makłowicz, smakosz, ikona polskiej kuchni, podróżnik oraz znawca win.
Czterodaniowa kolacja zachwyciła gości, którzy mieli okazję spróbować dań dopieszczonych pod względem smakowym i wizualnym. Zadbał o to Piotr Nadolski, szef kuchni. Spotkanie rozpoczęto szampanem Champagne Meteyer Père & Fils, doskonałym aperitifie.
Bisque z homara z pierożkiem i kiszoną cytryną podano jako starter. Zestawiony został z Vetlinske Zelene, białym, wytrawnym winem z Moraw. Drugim daniem wieczoru był tatar w towarzystwie pasty Gentelman Relish, ziemniaka, gorczycy oraz estragonu. Robert Makłowicz dopasował tu Frankovkę 2014 Vinartvi Petratur.
Wyraźnym akcentem kolacji był bekon konfit z kasztanami, czerwoną kapustą, topinamburem i słonecznikiem. Towarzyszyła mu Valpolicella Classico 2015.
![]() |
Fot. Travelerdeluxe.pl |
Zwieńczeniem wieczoru było słodkie, mille file bezowe z fasolą tonką w towarzystwie pistacji oraz marakui, do którego podano Henye Szamorodni Sweet 2012 z Tokaju.
![]() | |
Fot. Travelerdeluxe.pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz