Pasażerowie Emirates podróżujący
klasą pierwszą w ramach siatki przewoźnika mają od teraz okazję do
degustacji najnowszego szampana Dom Pérignon, rocznik 2005, a także Dom
Pérignon Rosé z rocznika 2003.
Jako
największy partner Dom Pérignon na świecie, linie Emirates wprowadziły
także specjalnie dobrane menu skomponowane przez zespół ekspertów
kulinarnych we współpracy z Pascalem Tingaudem, szefem kuchni Dom
Pérignon i zdobywcą dwóch gwiazdek Michelin.
Ekskluzywne roczniki
– Dom Pérignon z 2005 roku to najnowszy rocznik tego szampana. Ze
względu na niewielką produkcję związaną z niekorzystnymi warunkami
pogodowymi podczas żniw w 2005 r., dostęp do tego rocznika będzie bardzo
ograniczony. Linie Emirates – jako główny partner Dom Pérignon na
świecie – oferują ten wyjątkowy rocznik swoim klientom w klasie
pierwszej. Na niektórych trasach pasażerowie tej klasy mogą zamówić
także szampana Dom Pérignon Rosé, rocznik 2003. Oba szampany trafiły na
pokład samolotów Emirates jako jedynych linii lotniczych na świecie.
Specjalnie dobrane menu
– Po raz pierwszy linie Emirates wprowadziły specjalnie skomponowane
menu złożone z sześciu starannie dobranych tartinek, które uzupełniają i
wzbogacają smak Dom Pérignon Rosé z rocznika 2003. Teraz pasażerowie
klasy pierwszej podróżujący z Dubaju mogą spróbować tartinek z kaczką
marynowaną i gruszką w zalewie szafranowej, bagietki orzechowej
z perskim serem feta, świeżymi figami i miodem truflowym, a także
podawanych na chlebie norlander kanapek z dzikim łososiem wędzonym,
cytryną i serkiem śmietankowym z kminkiem. Na trasie do Dubaju klienci
przewoźnika skosztują czarnych krakersów podawanych z kozim serem w
popiele i galaretką z pigwy, piersią kaczki w marynacie teriyaki z
jabłkowo-morelowym sosem chutney na ostro czy też tuńczykiem w panierce z
białego i czarnego sezamu z majonezem wasabi. Te gastronomiczne
innowacje i niespotykane kombinacje składników, przygotowane z
produktów najlepszej jakości, mają wzbogacić smak szampana i spotęgować
wrażenia kulinarne w klasie pierwszej Emirates.
- Odpowiednie
łączenie wina z potrawami stało się rzeczą nieodzowną w przypadku
gastronomii na najwyższym poziomie. Nasz partner, Dom Pérignon, wyznaje
podobne zasady, starając się zapewnić jak najlepsze doznania kulinarne i
sprawiając, że ich oferta jest bogata i jedyna w swoim rodzaju – powiedział Joost Heymeijer, Senior Vice President, Catering Emirates. Dokładaliśmy
wszelkich starań, udoskonalając nasze menu tak, aby jak najlepiej
komponowało się z ekskluzywnym szampanem Dom Pérignon Rosé z rocznika
2003 i pomogło wydobyć w pełni jego potencjał. Przykładamy ogromną wagę
do tego, aby podróż naszymi liniami była dla pasażerów wyjątkowym
przeżyciem i mamy nadzieję, że nowa oferta sprosta wysokim oczekiwaniom,
jakie mają wobec Emirates.
Dom Pérignon Rosé rocznik 2003
Rocznik
2003 powstawał w niezwykle trudnych warunkach pogodowych. W czasie
wyjątkowo mroźnej i suchej zimy ostry mróz zniszczył uprawy winogron.
Później nadeszły największe upały od 53 lat. Uprawy, które cudem
przetrwały mróz i grad, narażone były na rekordowe temperatury. Mimo to
winogrona, które zebrano, były dojrzałe i zdrowe – przypominały
legendarne zbiory z lat 1947, 1959 i 1976. W rezultacie powstał
niezwykły i paradoksalny smak, surowy a zarazem niesamowicie bogaty.
Dom Pérignon rocznik 2005
Rok
2005 był pełen kontrastów. Przez większość czasu utrzymywały się dość
wysokie temperatury, sporadycznie występowały opady. Po fali
sierpniowych upałów we wrześniu przyszedł okres chłodów i deszczu.
Wreszcie dzięki surowej selekcji w winnicy uzyskano ograniczoną ilość
trunku wyjątkowej jakości, o niespotykanej dotąd aromatycznej
dojrzałości. To wino o silnym charakterze i niezwykłej wyrazistości.
Jest dobrze zbudowane, zwarte, wyraźnie kwasowe i głębokie. Jego
pikantny, kwiatowy finisz pozostaje obecny w każdym łyku.
„Piję
gwiazdy!” – miał powiedzieć Dom Pierre Pérignon przy pierwszej
degustacji stworzonego przez siebie szampana. Jego słowa stają się
rzeczywistością dzięki liniom Emirates, które zapewniają swoim pasażerom
wyjątkowe doświadczenie podczas lotu – powiedział Richard Geoffroy, szef piwnicy Dom Pérignon.
Aby
dowiedzieć się więcej na temat najlepszych gatunków wina, porto i
szampana, które będą podawane na poszczególnych trasach, klienci mogą
odwiedzić stronę emirates.com i zobaczyć kartę win wpisując numer lotu
pod adresem
http://www.emirates.com/ae/english/flying/dining/wines/inflight-wine.aspx.
Poniżej nagranie obrazujące światową premierę Dom Pérignon Vintage 2005, która miała miejsce na pokładzie Emirates.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz