Morelę z Wachau można natychmiast i bez wątpliwości rozpoznać wśród owoców z innych regionów: jest ona nie tylko przyjemnie jędrna, ale również niezwykle soczysta, o wyrazistym, słodkim morelowym smaku. Z tych względów w 1996 r. została ona objęta ochroną UE pod nazwą „Wachauer Marille”.
Pochodzenie moreli z Wachau
„Kolebką” moreli są Chiny. Tam uprawiano ją już 4000 lat temu. Jednak według nowszych badań morela dotarła do regionu naddunajskiego nie dzięki Rzymianom, a przez Morze Czarne i szlak dunajski prawdopodobnie na początku drugiej połowy I wieku – w tym samym czasie, kiedy wyruszyła w drogę z Azji do zachodniej i południowej Europy. O tym, że w regionie naddunajskim uprawiano owoce już w czasach rzymskich, dowiadujemy się z „Żywota św. Seweryna” („Vita S. Severini”) dzieła Eugipiusza.
Dzieje moreli z Wachau
Początkowo sadownicy z Wachau uprawiali morele tylko do własnego użytku. Dopiero w XIX w. zaczęto je produkować dla celów handlowych. W tym czasie winorośle, będące głównym źródłem dochodów, uległy pladze mszyc. Sadownicy we współpracy ze szkółkami drzew owocowych z różnorodnej mieszanki odmian wyhodowali Klosterneuburger Marille – odmianę dominującą na tych terenach do dzisiaj.
Morela w XX wieku
W XX w. błyskawiczna kariera moreli z Wachau dwa razy wyraźnie zwolniła. W czasie II wojny światowej sprzedaż moreli praktycznie zamarła. W latach 70. inne owoce stały się dla moreli tak silną konkurencją, że ceny mocno spadły i wielu sadowników zrezygnowało z jej uprawy. Obecnie uprawa moreli z Wachau przeżywa renesans: w Wachau uprawia się
ok. 20 różnych odmian, przy czym ok. 200 plantatorów należy obecnie do „Związku Ochrony Moreli z Wachau”, który gwarantuje autentyczne pochodzenie i niepowtarzalny smak i zapach owoców.
Znak jakości „Oryginalna morela z Wachau”
Wyjątkową jakość morela z Wachau zawdzięcza niepowtarzalnemu klimatowi, glebie, a przede wszystkim połączonym wpływom różnych klimatów. Związane z tym duże różnice temperatur za dnia i w nocy, szczególnie w okresie dojrzewania owoców, mają bezpośredni wpływ na smak, aromat i skład owoców.
Kwitnienie moreli
Każdej wiosny około 100 000 drzewek morelowych zamienia Wachau w pachnące biało-różowe morze kwiatów. Szczególnie duże wrażenie robią sady między miejscowościami Rossatz i Arnsdorf. Tutaj kwitnące z całych sił drzewa rosną wyjątkowo gęsto. Spragnionym malowniczych widoków turystom polecamy rejs statkiem przez Wachau albo wycieczkę rowerową.
Zbiory
W lipcu Wachau stoi pod znakiem zbiorów moreli. Wzdłuż głównej drogi pojawiają się kolorowe stoiska, które sprzedają świeżo zerwane owoce. Zrywa się owoce w pełni dojrzałe – zawsze ręcznie, starannie, do specjalnych koszy na morele. Wachauer Marillenzistel to wąski kosz o spiczastym kształcie, który ułatwia zrywanie owoców z wysokich drzew
i zapobiega zbyt dużemu naciskowi na morele znajdujące się na jego dnie.
Morelowa kuchnia
Świeżo zerwane z drzewa, w knedlach, ciastkach i strudlach, w marmoladach, kompotach i pysznych owocowych wódkach – na widok moreli z Wachau w każdej postaci ślinka cieknie nieodparcie każdemu smakoszowi, w związku z czym ten popularny owoc stanowi w Wachau obowiązkową pozycję nawet w jadłospisach wykwintnych restauracji. Szczególnie znane ze swych morelowych specjałów są m.in. restauracje Jell w Krems i Landhaus Bacher w Mautern.
Święto moreli
Tradycyjny Marillenkirtag w Spitz to wielkie święto moreli, obchodzone każdego lata już od ponad pół wieku. Co roku
w połowie lipca – tym razem od 18 do 20 lipca – uczestnicy imprezy z zapałem smakują puszyste knedle z morelami, kruszon morelowy i szlachetne morelowe wódki. Punktem kulminacyjnym programu jest tradycyjny pochód króla Marillusa
i księżniczki Aprikosii, który po przejściu przez miejscowość kończy się wręczeniem Złotej Moreli. Dwudniowe święto kończą tradycyjne tańce i pieśni ludowe. Weekend wcześniej, od 11 do 12 lipca, pod hasłem „Alles Marille” świętuje także Krems.
Morela w płynie
Domowej roboty wódki i smakowite likiery morelowe ma w swoim menu większość restauracji w Wachau. Niektóre tradycyjne gospodarstwa, jak Marillenhof rodziny Kausl albo Wein- und Marillenhof Aufreiter wyspecjalizowały się
w produkcji wysokiej jakości destylatów i likierów. Producenci wyrobów z oryginalnej moreli z Wachau chętnie pozwalają turystom rozglądać się po swoich gospodarstwach (trzeba tylko wcześniej zapowiedzieć swoją wizytę) i próbować swoich morelowych specjałów.
Morelowe upominki
Popularnymi upominkami z podróży do Wachau są właśnie różnego rodzaju wyroby z moreli. Pyszny dżem morelowy, smakowite sosy, likiery i wódki, a nawet delikatne naturalne kosmetyki z moreli to tylko niektóre z typowych produktów, sprzedawanych w sklepach regionu.
Wędrówki po sadach morelowych
Dużo ciekawych informacji na temat moreli można zdobyć podczas wędrówki „morelowym szlakiem” w Krems Angern.
Na szlaku znajduje się pięć przystanków, na których można się dowiedzieć więcej na temat zwierząt żyjących w sadach morelowych, kwitnienia drzewek i pracy w sadzie. Szlak ma 4,5 km długości i zaczyna się oraz kończy przy winnicy Aufreiter, która prowadzi też własny sklep z szerokim asortymentem smacznych morelowych upominków.
[mappress mapid="309"]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz