Churros - tradycyjny hiszpański przysmak (przepis)

5.3.14 Anonimowy 1 Comments

Churros to tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego. Serwowany jest na ciepło z gorącą czekoladą, zwykle w porze śniadania lub ub sprzedawane wprost z ulicy przez przydrożnych handlarzy. Ciasto jest przyjemnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.


Przepis na churros


Składniki

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka do herbaty oliwy

  • cukier

  • szczypta soli

  • olej do smażenia


Przygotowanie

Wodę, szczyptę soli oraz łyżeczkę oliwy wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy woda z dodanymi składnikami się zagotuje wsypujemy mąkę szybko mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję ciasta. Czekamy aż ostygnie, nadajemy kształt i smażymy z dwóch stron na bardzo gorącym oleju na złoty kolor. Odsączmy z oleju, posypujemy cukrem i od razu serwujemy. Smacznego!

źródło spain.info

1 komentarz: