Austria: Knedle z morelami z Wachau (przepis)

27.3.14 Anonimowy 0 Comments

Knedle z morelami to nie tylko symbol Wachau, ale również przykład otwartości Austriaków wobec innych kultur. Ostatecznie przysmak ten łączy owoc rodem z Chin (morelę) z rośliną z Polinezji (cukier) i przepisem z Górnej Austrii (knedle). Unia również – jakżeby inaczej – dorzuciła tu swoje urzędnicze trzy grosze.

W tym wypadku jednak producentom moreli z Wachau niestraszne były surowe unijne normy. Wraz z chronioną nazwą pochodzenia „Wachauer Marille g.U.” otrzymali ważny na całą Europę certyfikat, dzięki któremu ich cenne owoce dołączyły do grupy najlepszych w swej kategorii.

Morele z Wachau © Donau Niederösterreich/Gregor Semrad



Knedle z morelami z Wachau
receptura na ok. 10 knedli



  • 300 g twarogu

  • 200 g mąki

  • ok. 60 g masła o temperaturze pokojowej

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • ok. 10 małych moreli

  • ok. 10 kostek cukru


Przybranie

  • ok. 100 g bułki tartej

  • ok. 100 g masła

  • cynamon

  • cukier puder


Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać jajko z twarogiem i mąką. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 30 min. w chłodne miejsce.
Usunąć pestki z moreli (wycisnąć trzonkiem łyżki albo rozciąć owoc). Do każdej moreli włożyć po jednej kostce cukru.
Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta rulon o grubości ok. 5 cm. Odcinać nożem plastry, rozpłaszczyć każdy na dłoni, położyć na środku morelę i dobrze zlepić brzegi. Posypanymi mąką dłońmi formować knedle i układać na posypanej mąką desce.
W dużym garnku zagotować dużą ilość lekko osolonej wody. Wkładać do wody knedle i przez 10 – 13 min. gotować na wolnym ogniu. Podczas gotowania ostrożnie mieszać, aby knedle nie przywierały do garnka.
Do przybrania roztopić masło na patelni, dodać bułkę tartą i cynamon dla nadania aromatu. Sprażyć na złoty kolor.
Na koniec dobrze posłodzić. Ostrożnie wyjąć ugotowane knedle i obtoczyć w tak przygotowanej bułce. Wyłożyć na talerz
i posypać cukrem pudrem.

Aby mieć pewność, że knedle się nie rozpadną, warto przed ostatecznym nadziewaniem ugotować jeden na próbę.
W razie potrzeby do zbyt miękkiego ciasta dodać trochę mąki, a do zbyt twardego – trochę masła.

Czas gotowania: 10 – 13 min.

0 komentarze: