Bolo de Mel,

Boże Narodzenie na Maderze

25.12.13 MM 2 Comments

W grudniu Madera błyszczy. Dla mieszkańców portugalskiej wyspy Boże Narodzenie ma bardzo wyjątkowe i szczególne znaczenie. To dla nich najważniejsza pora roku, a święta obchodzone są w duchu tradycji, z radością i entuzjazmem.

Tysiące lampek oświetlają Funchal, stolicę portugalskiej wyspy. Niemal wszyscy zrobili już zakupy na najsłynniejszym targu w mieście podczas Nocy na Targu (Noite do Mercado). W świąteczny nastrój wprawia szopka stawione w centralnym punkcie Funchal.

Kolacja 24 grudnia znaczne różni się od polskiej. Tego dnia maderczycy jedzą najczęściej rosół i różne dania mięsne. W pierwszy dzień Świąt na stołach pojawia się lokalny przysmak z marynowanej wieprzowiny tj. carne de vinho-e-álhos duszone z winem i czosnkiem lub nadziewany indyk. Nie może zabraknąć deserów, jednym z nich jest Bolo de Mel, ciasto na miodzie z bakaliami, które w smaku przypomina polski piernik. Wszystko okraszone lokalnym winem - maderą.

ZOBACZ GALERIĘ

 

[gallery link="file" order="DESC" orderby="rand"]

Fot. facebook.com/turismodamadeira

[mappress mapid="261"]

2 komentarze:

  1. Wspaniała wyspa, piękna, kolorowa

    OdpowiedzUsuń
  2. Może w przyszłym roku uda się spędzić tam Sylwestra

    OdpowiedzUsuń