Anna Przybylska,

Kulinarnym szlakiem - przez Bałtyk

18.9.12 Anonimowy 0 Comments

Smakowity rejs największą pływającą restauracją na Bałtyku? Dlaczego nie! Z okazji gdyńskiego Weekendu Kulinarnego statek Stena Spirit zmienia się w miejsce pełne doznań kulinarnych.



W ramach współpracy z Urzędem Miasta Gdyni Stena Line organizuje rejs kulinarny, będący częścią Gdyńskiego Weekendu Kulinarnego. Celem tej gdyńskiej imprezy jest promowanie częstszego odwiedzania restauracji w Gdyni przez jej mieszkańców oraz turystów. Teraz szlak kulinarny powiększy się o pełnomorski statek.

Stena Spirit to prom pływający na linii Gdynia – Karlskrona od lipca 2011. To jedna z największych jednostek tego typu na Bałtyku – może zabrać w rejs 1700 pasażerów i 460 samochodów. Stena Spirit to też prawdziwy pływający hotel, z restauracjami, barami, dyskoteką, sklepem, a nawet SPA! Nazwę statku wyłoniono w ogólnopolskim konkursie, na który nadesłano prawie 14 000 propozycji. Matką chrzestną promu została aktorka Anna Przybylska.

Rejs kulinarny to 24-godzinny rejs na morzu do Szwecji i z powrotem, z noclegiem na statku. W trakcie rejsu wieczornego goście będą mogli spalić trochę kalorii podczas dyskoteki czy tańca przy muzyce granej na żywo. W ciągu dnia, podczas rejsu powrotnego do Polski, czekają pokazy kulinarne prezentowane przez szefów kuchni statku Stena Spirit oraz partnera wydarzenia – firmy Amica.

Tylko w czasie tego rejsu można skosztować dań przygotowanych przez szefa kuchni specjalnie na tę okazję! „Kwintet Gdyński” to dania inspirowane gdyńską i kaszubską tradycją kulinarną. Wśród nich znajdziemy „trypane bulwy” z boczkiem i cebulką, pieczony filet z dorsza w cieście, kiszona kapusta duszona na maśle, zsiadłe mleko oraz szarlotkę na ciepło z sosem waniliowym.
Rejs kulinarny w cenie od 199 zł na osobę zawiera:

rejs promem do Szwecji i z powrotem; nocleg w kabinie 2-os. z łazienką oraz rozrywkę na pokładzie. Wypłynięcie: 22.09, godz. 21:00

0 komentarze: