co jeść na Cyprze,

Halloumi - ser prosto z Cypru

9.8.12 Anonimowy 0 Comments

Halloumi - tradycyjny biały ser Cypru – produkowany jest na wyspie od wieków. Pół- twardy, produkowany z mleka owczego z dodatkiem mięty ser halloumi ma miły zapach i pyszny smak po grillowaniu lub smażeniu.




Ser halloumi można jeść sam a szczególnie smaczny jest na kanapkach. Ser halloumi z sałatą i greckim przybraniem jest doskonałą przystawką. Tak samo smaczny jest na śniadanie z szynką i jajkami. Ser ten jest także głównym składnikiem wspaniałego, cypryjskiego ravioli i doskonale nadaje się do wszystkich rodzajów makaronów. Można go także podawać na pizzy, w zupie lub rolce, sprawiając, że ser ma nieskończoną liczbę zastosowań. Cokolwiek zdecydujesz się zrobić z serem halloumi, zawsze zachowa on swój kształt i konsystencję. Ser Halloumi ma słony smak; można go przechowywać przez ponad rok. Ser ten znajduje się w prawie każdym domu, ponieważ ludzie jedzą go na śniadanie, lunch i obiad, zarówno grillowany, smażony, gotowany jak i świeży. Na wsiach wytwarza się go głównie ze świeżego mleka koziego lub owczego, ale w przemyśle mleczarskim używa się także mleka krowiego.

źródło CTO

0 komentarze: