Bray,

The Fat Duck - kuchnia nie tylko dla dziwaków

2.7.12 Anonimowy 0 Comments

Zwykły kotlet schabowy nie stanie się przebojem. Gości restauracji trzeba bez przerwy zaskakiwać. Przekonali się o tym dzisiejsi guru od kuchni molekularnej.  The Fat Duck (Pod grubą kaczką) Hestona Blumenthala to jedna z najsłynniejszych restauracji świata, która od lat utrzymuje 3 gwiazdki Michelina. W 2005 roku, zdaniem  600 profesjonalnych recenzentów restauracyjnych i szefów kuchni z całego świata, uznano ją również za najlepszą restaurację na całym globie.

W restauracji mieści się zaledwie… 40 gości. Jak się można domyślać, klientów tu nie brakuje. Co ich przyciąga. Są nie tylko głodni, ale też ciekawi miejsca, w którym smaki mieszają się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

"Nasze zmysły są bardziej selektywne i subiektywne niż myślimy" - piszą sami o sobie. Przychodząc tu można się o tym przekonać. Kelner serwuje tu ślimakową owsiankę czy galaretkę w ostrydze podawaną z… iPodem, z którego sączą się dźwięki fal rozbijających się o brzeg. Jest też deser z bekonu, mus z zielonej herbaty i limonki w ciekłym azocie, sorbet z sardynek na toście i biała czekolada z kawiorem. Dla smaku i zapachu właściciel restauracji jest w stanie zrobić niemal wszystko. By potrawy były bardziej chrupiące, o współpracę poprosi najlepszych akustyków, a zapach potraw skomponuje korzystając z wiedzy i doświadczenia perfumiarzy. Nie ma co się dziwić, że tworzenie niekonwencjonalnego, często zabawnego jedzenia, które okazało się też pyszne, stało się hitem. Tasting Menu, które pozwala na spróbowanie 9 potraw, kosztuje niecałe 100 funtów.

Fat Duck znajdziemy w miejscowości Bray w hrabstwie Berkshire, około godziny jazdy pociągiem od Londynu.

 

0 komentarze: