Apfelschmarren,

PRZEPIS: Jabłkowy omlet Apfelschmarren

20.4.12 Anonimowy 0 Comments

Jeden z przysmaków Południowego Tyrolu, regionu położonego w północnej części Włoch, to pyszny jabłkowy omlet. Prosty do wykonania również u nas.

Jabłkowy omlet Apfelschmarren


Składniki na 4 porcje:


  • 150 g mąki

  • 100 ml mleka

  • olej do smażenia

  • masło

  • cukier-puder

  • 100 ml śmietanki

  • 6 żółtek

  • ½ paczki cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka rumu

  • 6 białek

  • ½ szczypta soli

  • 40 g cukru

  • 200 g jabłek pokrojonych w plastry


 

Przygotowanie:

Zmieszać mąkę, mleko, śmietankę, żółtka, cukier waniliowy i rum, po to aby uzyskać kremową konsystencję. Ubić białka ze szczyptą soli oraz cukrem. Następnie połączyć wszystkie składniki i smażyć wszystko na rozgrzanej na patelni oliwie, aż do zarumienienia. Dodać pokrojone jabłka, następnie przewrócić omlet i smażyć na drugiej stronie. Potem wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°) i piec od 3 do 5 minut. Na koniec rozszrpać olmet na małe kawałki przy pomocy dwóch widelców i posypać cukrem-pudrem.

 

Porady


Jabłkowy omlet serwowany jest z marmoladą z czerownych porzeczek.

Polecane wino:

Południowotyrolskie wino słodkie Goldmuskateller

 

0 komentarze: